(NE)JEDNAKOST PRED ZAKONOM

Država potpuno financira katoličke i pravoslavne škole, ali islamske i židovske ne

škola školarci učenici prvašići

škola školarci učenici prvašići

Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas / CROPIX

Ugovorom o katoličkim osnovnim i srednjim školama, što su ga 23. svibnja potpisali premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Marin Srakić, država se obvezala da će potpuno pokrivati troškove plaća svih djelatnika katoličkih škola, kao i sve doprinose na plaće i ostala materijalna prava radnika ugovorena kolektivnim ugovorima

Na pitanje koliko će to državu koštati, premijerka Kosor je odgovorila: 'Koliko treba!'

U priopćenjima za medije sporazum je predstavljen kao važan korak utemeljen na ugovoru hrvatske Vlade i Vatikana, međutim u MZOŠ-u su za tportal pojasnili da je premijerka njime zapravo samo legalizirala već postojeće stanje, te da ugovor sa Svetom Stolicom nije regulirao financiranje.

'Katoličke škole se još od osnivanja u potpunosti financiraju iz sredstava državnog proračuna. Sporazum predstavlja tek legalizaciju postojećeg stanja', objašnjeno nam je u Ministarstvu znanosti obrazovanja i športa.

Državna tajnica za predškolski odgoj i osnovno obrazovanje dr. Dijana Vican pojasnila je da u ugovoru s Vatikanom takve pojedinosti nisu bile specificirane. Ista pravila financiranja, kaže, vrijede i za druge vjerske zajednice poput muslimanskih ili židovskih, a pravo na participaciju imaju i privatne i alternativne škole poput waldorfske.

Međutim, Vican je istaknula da je slučaj židovske škole specifičan zbog vrlo malog broja učenika te činjenice da je ona izvorno bila konstituirana kao privatna škola u kojoj se tek dio nastave odvijao prema planu MZOŠ-a.

'U židovskoj školi Lauder Hugo Kon na osam razreda ima samo 59 učenika. Mi smo im odobrili šest radnih nastavnih mjesta. Budući da neki predmeti poput hebrejskog nisu u našem nastavnom planu, nismo im bili u mogućnosti pokriti sve troškove. Ona se u početku financirala privatno, no bilo je govora o tome da prijeđe na državno financiranje. Na tome se još uvijek radi, ali treba uzeti u obzir da bi se moglo dogoditi da i druge škole koje imaju mali broj učenika traže ista prava. Ipak bi i najmanja škola u milijunskom gradu, da bi se zvala školom, trebala imati barem 150 učenika', rekla je dr. Vican.

Državna tajnica ističe da se potpisivanjem ugovora s HBK-om nije povećalo izdvajanje iz proračuna jer se stanje nije promijenilo te da vjerske škole imaju vlastite prostore, čime se rasterećuje država i lokalne zajednice jer ih ne moraju graditi. Također, katoličke škole uglavnom imaju cjelodnevni boravak, kakav ne postoji u državnim.

Pokušali smo istražiti koliko država financira škole vjerskih zajednica, po kakvim programima one izvode nastavu te kako se u sklopu njih predstavljaju osjetljiva etička pitanja poput prava homoseksualaca ili umjetne oplodnje.

Državna tajnica Vican tvrdi da se u vjerskim školama mora poučavati u skladu s programom RH. 'Mi ne dozvoljavamo ni vrijeđanje ni ponižavanje drugih. Može se pojaviti neka iznimka, no onda postoje sankcije', rekla je Vican.

Pravoslavci: Država i nas potpuno financira

Branka Žarković, tajnica pravoslavne gimnazije u Zagrebu 'Kantakuzina Katarina Branković', potvrdila je da se nastavnici srpskih osnovnih i srednjih škola, uključujući i one vjerske, potpuno financiraju iz proračuna.

V. d. ravnatelja gimnazije, protojerej stavrofor Slobodan Lalić, kaže da Pravoslavna crkva osigurava prostor, a država plaće.

'Naša škola u potpunosti radi prema nacionalnom programu MZOŠ-a. To je tzv. model A u kojem se ne obrazuje vjerski kadar. Teme poput istospolnih zajednica obrađuju se unutar vjeronauka ili u sklopu sociologije. Predavači iznose učenja vjere, no to se radi potpuno u skladu s programom MZOŠ-a. Imamo i vjerske škole bogoslovije koje obrazuju vjerski kadar, međutim njih sami financiramo', rekao je Lalić.

Muslimani: Homoseksualnost je bolest

Predsjednik mešihata Islamske zajednice muftija Šefko efendija Omerbašić rekao je da država u njihovim školama financira samo opće predmete, dok vjerske sami plaćaju.

'Islamska zajednica želi biti neovisna. Mi ne bismo pristali da nam ona financira vjerske poslove i vjersku nastavu. U islamskoj gimnaziji imamo opće predmete koji se poučavaju u skladu s nastavnim programom MZOŠ-a, plus četiri vjerska predmeta. Učenici koji je završe mogu se upisati na bilo koji fakultet, što nije bio slučaj do prošle godine kada je gimnazija još bila medresa. Država nam pokriva oko 48 posto troškova', objasnio je Omerbašić.

Omerbašić ističe da su istospolne zajednice islamu potpuno neprihvatljive.

'Islam homoseksualnost smatra bolešću. Takav etički stav poučava se u okviru predmeta 'Kur'an'. Islam dopušta umjetnu oplodnju majke, ali isključivo sjemenom njezina supruga. U protivnom se dijete smatra vanbračnim', pojasnio je Omerbašić.

Židovi: Nismo ravnopravni

Glasnogovornica židovske vjerske zajednice Bet Israel Jasminka Domaš smatra da židovska osnovna škola Lauder Hugo Kon nema ravnopravan položaj. 'U jednoj bi državi trebao vrijediti isti zakon za sve. To što u židovskoj školi nema toliko učenika treba gledati i u povijesnom kontekstu. U pravu postoji termin 'pozitivna diskriminacija'. Mislimo da bi Hrvatska trebala postupati po tom načelu. U Hrvatskoj nismo u jednakopravnom položaju. Nama država plaća 50 posto troškova. Više puta smo ukazivali na ovaj problem. To je jedina takva škola u cijeloj regiji, a ne samo u RH. Ako ćemo jednog dana ući u EU, onda bi ona trebala biti pod posebnom skrbi. U njoj ima i židovskih i nežidovskih učenika. Njezini bi polaznici u budućnosti mogli revitalizirati židovsku zajednicu. Jednoga dana htjeli bismo otvoriti i gimnaziju i fakultet. Ne može se to ostaviti na leđima jedne male vjerske zajednice. Naša škola zaslužuje više pozornosti', rekla je Jasminka Domaš.

Ravnateljica škole Lauder Hugo Kon Jasenka Rafaj istaknula je da je njihov program odobrio MZOŠ te da se on bitno razlikuje od programa u gimnazijama. 'Prije svega naša je škola javna, mi nemamo vjeronauk. Budući da je osnovna, nemamo ni predmete kao što je etika ili sociologija, pa se teme poput homoseksualnosti ili umjetne oplodnje ni ne obrađuju. No u nekom slobodnom razgovoru, kada djeca nešto saznaju iz medija pa postave pitanja, otvoreno se razgovara o homoseksualnosti - bez osude, ali i bez posebne podrške', objasnila je ravnateljica, iako nam je Jasminka Domaš ranije rekla da su homoseksualni odnosi u judaizmu strogo zabranjeni.

Ne vrijeđamo spolne manjine

Mr. sc. Marijan Frančić, ravnatelj Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu, istaknuo je da njihova škola nije sjemenište.

'Nadbiskupska gimnazija je javna gimnazija. Imamo četverogodišnji program koji je propisalo Ministarstvo po kojem svaki profesor obrađuje svoj kurikulum. Mi nastojimo imati samo tu specifičnost da pitanjima nekih ljudskih prava kao što su prava homoseksualaca, istospolni brakovi i umjetna oplodnja pristupamo i s kršćanskih stajališta. Kao crkvena institucija obavezali smo se da ćemo uz sve uobičajene sadržaje imati i pristup s katoličkog aspekta. U katoličkom katekizmu terminologija je točno određena tako da se ne vrijeđaju spolne manjine pa se ni homoseksualnost ne spominje kao bolest', rekao je mr. Frančić.

U hrvatskoj trenutno djeluje 12 katoličkih gimnazija, dvije osnovne škole i 48 dječjih vrtića. No u HBK-u tvrde da je interes roditelja dvostruko veći od njihovih postojećih kapaciteta.

Predstavnici svih vjerskih škola rekli su da odgovarajuća vjera nije uvjet za upis u njihove škole.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!