WALL STREET

Rekordan rast cijena dionica Microsofta nakon Altmanova dolaska

21.11.2023 u 06:45

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, dosegnuvši najviše razine u gotovo četiri mjeseca, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova

Dow Jones ojačao je 0,58 posto, na 35.151 bod, dok je S&P 500 porastao 0,74 posto, na 4.547 bodova, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 14.284 boda.

Među najvećim je dobitnicama jučer bila dionica Microsofta, kojoj je cijena porasla 2 posto i dosegnula rekordnu razinu, nakon vijesti da je taj tehnološki div privukao nekoliko poznatih stručnjaka za razvoj umjetne inteligencije, među njima i Sama Altmana, bivšeg izvršnog direktora OpenAI-a kojeg je odbor te tvrtke otpustio.

Znatno su porasle i cijene Applea i Nvidie, pa je S&P 500 indeks tehnološkog sektora bio najveći dobitnik, s rastom od 1,5 posto. Podršku tržištu pružio je i daljnji pad prinosa na državne obveznice, s obzirom na to da se vjeruje da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

Nakon što su pali tri mjeseca zaredom, burzovni indeksi snažno su porasli u studenome, pa su dosegnuli najviše razine od kraja srpnja. 'Ulagače su oraspoložili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i trend pada prinosa na obveznice', kaže Bruce Zaro, direktor u tvrtki Granite Wealth Management.

Najviše je, ipak, ulagače ohrabrio stabilan trend slabljenja inflacije, što bi moglo značiti da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen. Sada se ponajviše špekulira o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate.

Na tržištu novca procjenjuje se da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti već u ožujku, a da bi u cijeloj idućoj godini kamate mogle biti smanjene za cijeli postotni bod.

U utorak će stoga u fokusu ulagača biti zapisnik s posljednje sjednice Feda, koji će pokazati kako čelnici središnje banke procjenjuju gospodarsku situaciju i kretanje inflacije.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 posto, na 7.496 bodova, kao i frankfurtski DAX, koji je skliznuo na 15.901 bod. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,18 posto, na 7.246 bodova.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.