NAGRADA SAP BOŽO TEŽAK

Dodijeljene nagrade najboljim ICT novinarima

30.12.2010 u 12:48

Bionic
Reading

Dodijeljene su devete po redu godišnje nagrade za najbolje ICT novinare u Hrvatskoj. Jedan od dobitnika nagrade je i novinar tportala Boris Radošević

Organizator dodjele nagrada za ICT novinare su Zbor informatičkih novinara koji djeluje kroz Hrvatsko novinarsko društvo i tvrtka SAP. Nagrada SAP Božo Težak se dodjeljuje u tri kategorije: najbolji novinarski uradak, najbolji urednički uradak i ICT novinar godine. Nagradu za najbolji novinarski uradak dobio je Dražen Tomić, novinar Business.hr-a, za tekst 'HT preuzima Combis' objavljen u dnevnim novinama Business.hr.

Najboljim uredničkim uratkom proglašen je blog Gadgeterija.net, web stranica posvećena visokotehnološkim napravama, društvenim mrežama i internetskim bizarnostima, koju uređuje tportalov suradnik Boris Radošević. Titula najboljeg ICT novinara, koja se bira glasovima kolega, pripala je Zvonku Paviću.

Novost pri izboru je to da su svi nominirani radovi dostupni javnosti na internetskoj stranici nagrade Božo Težak. Na spomenutom web odredištu, osim uradaka koji su konkurirali za ovogodišnje nagrade, javnosti su dostupni i podaci o svim prethodnim dobitnicima nagrada, ali i detalji o njenoj povijesti te o profesoru Boži Težaku, prema kojemu je nagrada imenovana.

Nagrada, prema inicijativi Hrvatskog novinarskog društva, nosi naziv pokojnog profesora, doktora Bože Težaka, čija supruga prisustvuje i uručuje nagrade najboljim novinarima od njezina osnutka. Božo Težak je pionir informacijskog društva, cijenjeni kemičar i informatičar. Bio je pokretač brojnih časopisa, od kojih je najznačajniji Informatologia Yugoslavica (danas Informatologija), kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske, kojemu je bio i prvi predsjednik. Glavni je pobornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske.