VIDI AWARDS 2008

Dodijeljene hrvatske hi-tech nagrade

15.12.2008 u 20:27

Bionic
Reading

Ispred više od 200 uzvanika i uz medijsko praćenje više od trideset medijskih kuća, u Zagrebu su dodijeljene hrvatske nacionalne visokotehnološke nagrade, čiji je suosnivač i glavni organizacijski partner T-Hrvatski Telekom

U zagrebačkom hotelu Regent Esplanade jučer su ispred više od dvije stotine VIP uzvanika dodijeljene, već desetu godinu zaredom, hrvatske nacionalne visokotehnološke nagrade Vidi Web Top 100 - za najbolje hrvatske web stranice.

Premijerovu web nagradu u ime Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Dr. Ive Sanadera uručio je g. Ivan Lučić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku

U sklopu Vidi Awards 2008 dodijeljene su i nagrade za inovacije u visokim tehnologijama (Vidi e-novation), Premijerova web nagrada kao najviše hrvatsko internetsko priznanje i prva hrvatska nacionalna nagrada za najbolju ICT implementaciju neinformatičke tvrtke (VIDI ICT gold).

Glavni organizacijski partner i suosnivač Vidi e-novation natječaja je T-Hrvatski Telekom, a T-Com je glavni organizacijski partner Vidi Web Top 100 natječaja.

Ostali suosnivači i partneri Vidi e-novation i Vidi Web Top 100 nagrade i svečane dodjele, uz informatičku izdavačku kuću Vidi, odreda su istaknute hrvatske i međunarodne kompanije i organizacije kao što su Institut Ruđer Bošković, Hrvatska gospodarska komora, Ericsson Nikola Tesla, Infodom, Pricewaterhouse Coopers, Dalekovod, Microsoft, BICRO, Hrvatska poštanska banka i Ruđer Inovacije.

DODJELA PREMIJEROVE WEB NAGRADE

Na samom događaju, premijerovu web nagradu u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Ive Sanadera uručio je g. Ivan Lučić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku.

Ovogodišnju premijerovu web nagradu primio je web projekt www.centar-zdravlja.net zbog vrlo značajnog doprinosa koji ovo web rješenje ostvaruje na području zdravstvene edukcije. Centar-zdravlja.net tvrtke Kreativna poslovna rješenja d.o.o. je odličan pokazni primjer kako se intuitivnim i ambicioznim pristupom može kreirati web servis koristan zajednici u promicanju kvalitete življenja i prevencije bolesti, što je osobito važno u današnjem suvremenom načinu života.

Prema ocjenama stručnog žirija, ova web stranica je jedna od rijetkih na hrvatskom web prostoru koja vrlo detaljno pristupa svim pitanjima vezanima za zdravlje. U nekoliko osnovnih kategorija pokriva sve aspekte ljudskog zdravlja, bilo da je riječ o fizičkom ili duhovnom zdravlju. Uz ove informacije, portal također pruža i detaljan uvid u adresar ordinacija, bolnica, ustanova za kućnu njegu te drugih sadržaja vezanih za zdravlje i ljepotu.

Odlična ICT panel-diskusija


Prije same svečane dodjele nagrada, održana je panel-diskusija koju je vodio g. Saša Černomilac na temu ispravnosti ulaganja u informatičko telekomunikacijske tehnologije, posebice u vremenima recesije.

Ovu panel-diskusiju, na kojoj je, uz ostale predsjednike uprava i direktora vodećih hrvatskih tvrtki, zamijećeno sudjelovao i g. Ivica Mudrinić - predsjednik uprave T-Hrvatskog Telekoma, brojni prisutni novinari su ocijenili kao najzanimljiviju i najsažetiju ICT panel-diskusija u proteklih nekoliko godina.

DODJELA VIDI WEB TOP 100 NAGRADA

Ove godine o pobjednicima je odlučivao žiri sastavljen od 37 renomiranih stručnjaka, a nagrade su dodijeljene u deset kategorija: korporativne stranice; mediji, novosti i oglasnici; znanost, obrazovanje i kultura; Vladine organizacije i državne institucije; turizam i putovanja; sport, zdravlje i prehrana; zabava, moda i glazba, Community servisi i blogovi te web promocija.

Prvi put ove su godine dodijeljene i nacionalne internet-nagrade u kategoriji najboljih hrvatsih mobilnih web servisa.

Svi dobitnici Vidi Web Top 100 nagrada, u deset kategorija i jednoj potkategoriji, mogu se naći na web stranici www.vidi.hr/top100.

Najbolji od najboljih mobilnih servisa u kategoriji Mobilni Web za 2008. godinu je mobilni servis Googlea, m.google.hr.

Najbolja od najboljih internetskih kampanja u kategoriji Web promocija za 2008. godinu je web kampanja Fujitsu Siemens – Složi Notebook! (ova odlična web promotivna kampanja sada se može pogledati na adresi www.vidi.hr/top100/fujitsu).

Marinshe

Najbolja od najboljih internet-stranica u kategoriji Community servisi za 2008. godinu je web stranica building-body.com, a u potkategoriji Blog najbolja je bila web stranica blogerice Marinshee

Najbolja od najboljih internet-stranica u kategoriji Korporativne stranice za 2008. godinu je web stranica navigo sistema

Najbolja od najboljih internet-stranica u kategoriji Mediji, novosti, oglasnici za 2008. godinu je web stranica klinfo.hr

Najbolja od najboljih internet-stranica u kategoriji Znanost, obrazovanje i kultura za 2008. godinu je web stranica 100lica.net

Najbolja od najboljih internet-stranica u kategoriji Vladine organizacije i državne institucije za 2008. godinu je web stranica obiteljski centar.com Virovitičko-podravske županije.

Najbolja od najboljih internet-stranica u kategoriji Turizam i putovanja za 2008. godinu je web stranica Istra gourmet

Najbolja od najboljih internet-stranica u kategoriji Sport, Zdravlje i Prehrana za 2008. godinu je web stranica centar-zdravlja.net

Najbolja od najboljih internet-stranica u kategoriji Zabava, moda i glazba za 2008. godinu je web stranica kluba Byblos

DODJELA ICT GOLD NAGRADE

Prvi put ove godine dodijeljena je ICT gold nagrada, prva hrvatska nacionalna nagrada za najbolju ICT implementaciju ne-inforamtičke tvrtke. Investicije u ICT osobito su važne kada se zna da o ulaganjima u znanje, istraživanje i razvoj danas ovisi kako će izgledati gospodarska slika neke zemlje kroz sljedećih deset godina.

Pobjednika u ovoj kategoriji, među ne-informatičkim tvrtkama koje su na najbolji mogući način ugradile informatičke i telekomunikacijske proizvode i usluge, te na taj način postigle zavidne poslovne rezultate, izabrale su čelne osobe iz vodećih hrvatskih kompanija i redakcija.

ICT gold nagrada osmišljena je kako bi se stimulirale hrvatske kompanije na inteligentnije i osmišljenije ulaganje u ICT, te da se pokaže kako primjena visokih tehnologija informatike i telekomunikacija može biti presudna pomoć u poslovanju.

Prema ocjenama stručnog evaluacijskog žirija, za najuspješniju primjenu ICT-a u unapređenju poslovanja prepoznata je kompanija Jadran Galenski Laboratorij iz Rijeke, koja je pobjednik prvog ICT gold natječaja.

Jadran Galenski Laboratorij na tržištu je poznat po svojim proizvodima Adriance i Aqua Maris, ali i drugim lijekovima i kozmetičkim preparatima.
Od 2005. do konca 2008. godine ova tvrtka s tristotinjak zaposlenih uložila je više od 18 milijuna kuna u informatičke i telekomunikacijske proizvode i usluge.

Uprava kompanije ističe da im je upravo ulaganje u ICT i korištenje najnovijih ICT tehnologija značajno utjecalo na veću produktivnost kao i rast prihoda i profita u proteklim godinama.

Drugu nagradu, ICT gold posebno priznanje za uspješno korištenje ICT tehnologija u poslovanju dobila je tvrtka Koestlin iz Bjelovara, koja je u protekle tri godine uožila preko 2 milijuna kuna u implementaciju ICT tehnologija koje su im značajno pomogle u povećanju produktivnosti i ostvarenim impresivnim financijskim rezultatima.

Treća nagrada, ICT gold priznanje dodijeljena je tvrtki HESPO iz Preloga, koja kontinuirano ulaže u napredak ICT tehnologija te ističe da im upravo to ulaganje značajno utječe na produktivnost i ukupne rezultate poslovanja.

DODJELA VIDI E-NOVATION NAGRADA

Proizvodi prošlogodišnjih Vidi e-novation pobjednika danas su unaprijedili istraživanje Alzheimerove bolesti u Europi, implementirani su u sveučilišnoj bolnici u Švicarskoj, u privatnoj školi u Beču te u američkim kompanijama kao što su IBM, General Motors, Motorola.

Značaj VIDI e-novation nagrade najbolje opisuje slučaj prošlogodišnje dobitnice Zlatnog jajeta dr. sc. Snježane Firšt Rogale, čiji je rad, upravo zahvaljujući VIDI e-novaton nagradi, zapazio Karolinški institut u Stockholmu. Najpoznatiji europski neurogerijatrolog, neurokirurg i voditelj švedske banke mozgova, koji radi na istraživanjima Alzheimerove bolesti prof. dr. sc. N. Bogdanović, dobitnik Malog Nobela, prepoznao je vrijednost inovacije za napredak njihovih istraživanja Alzheimerove bolesti. Zajedničkom suradnjom patentirali su izum Mjerni sustav, koji je danas instaliran u Zagrebu, Stockholmu i Ateni, a kroz sljedeću će godinu biti instaliran u svim europskim centrima za istraživanje Alzheimerove bolesti (ukupno 15 centara).

Ovaj primjer nije izoliran, desetak ostalih dobitnika VIDI e-novation nagrada danas su uspješno zaživjeli na međunarodnim tržištima - u Švicarskoj, Austriji, Švedskoj, Njemačkoj, Estoniji, SAD-u, Saudijskoj Arabiji, Južnoafričkoj Republici, Etiopiji...

Prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda Vidi e-novation 2008, konkurencija u prijavljenim radovima ove godine bila je još veća, kao i potencijal međunarodnog uspjeha ovogodišnjih Vidi e-novation laureata.

Dobitnici Vidi e-novation nagrada za 2008. godinu su:

Glavni organizacijski partner i suosnivač Vidi e-novation natječaja je T-Hrvatski Telekom, a T-Com je glavni organizacijski partner Vidi Web Top 100 natječaja.
ZA KATEGORIJU 'FIZIČKE OSOBE'

U kategoriji 'Fizičke osobe', prvu nagradu, zlatno Teslino jaje dobila je inovacija Linearna virtualna radna površina prijavitelja Hrvoja Dagelića. Svrha ove aplikacije je olakšanje organizacije radne površine računala proširenjem radnog prostora panoramskom trakom. Ovo je u ovome trenutku jedino realizirano softversko rješenje za tu namjenu u svjetskim razmjerima.

Drugu nagradu, srebrno Teslino jaje dobila je inovacija Robot za otkrivanje i gašenje vatre prijavitelja Davora Galamboša

Treću nagradu, brončano Teslino jaje dobila je inovacija Aplikacija za mobitel: Idem na bus prijavitelja Slobodana Vukovića

ZA KATEGORIJU 'MALE, SREDNJE TVRTKE i OBRTI'

U kategoriji 'Male, srednje tvrtke i obrti', prvu nagradu, zlatno Teslino jaje dobila je inovacija RAIP Rekonfigurabilna automobilska instrument ploča, tvrtke XYLON d.o.o. iz Zagreba.  Ovaj hrvatski visokotehnološki proizvod već je prisutan na brojnim svjetskim tržištima, a komponente ovog rješenja već su implementirane u proizvodnju luksuznih modela automobila vodećih svjetskih automobilskih kuća.

Drugu nagradu, srebrno Teslino jaje dobila je inovacija Mobilisis Fleet management sustav, tvrtke Trending d.o.o. iz Varaždina.

Treću nagradu, brončano Teslino jaje dobile su dvije inovacije: CPP, online poslovno-financijski sustav, tvrtke Pogledi d.o.o. i ShoutEm, društvene mreže za mobilne uređaje tvrtke Pet minuta d.o.o

Posebno Vidi e-novation priznanje u kategoriji 'Male, srednje tvrtke i obrti' za 2008. godinu dobili su sljedeći radovi:

SailRouter – softver za računanje optimalne rute za jedrenje
Team Companion za Microsoft Outlook – jedinstveni svjetski dodatak Outlooku
Parksys – tehnološki sustav koji omogućuje evidentiranje zauzetosti parkirališta
Infomodul Pauk Mobile – programsko rješenje za povećanje efikasnosti rada gradskih službi
Investa – investicijski portal nove generacije
Peanut form generator – generator formi za web bazirane aplikacije
AVL sustav Mali od palube – sutav za praćenje i kontrolu brodova
Abit ECM – jednostavno upravljanje sadržajem
Moja-Trgovina.Net – jedinstveni šoping-portal za najpovoljniju kupnju

ZA KATEGORIJU 'VELIKE TVRTKE':

U kategoriji 'Velike tvrtke' prvu nagradu, zlatno Teslino jaje dobila je inovacija e-račun Financijske agencije – FINA. Svrha ovog servisa je unos, potpis slanje i ovjera e-računa vremenskim pečatom, primanje potvrde o zaprimljenom e-računu, promjena statusa e-računa i niz drugih funkcija. Jednom riječju - za poslovne korisnike ali i državu – savršeno.

Drugu nagradu, srebrno Teslino jaje dobila je invoacija Kupnja i izdavanje zrakoplovne e-karte putem bankomata prijavitelja Croatia Airlines

ZA KATEGORIJU 'AKADEMSKE ZAJEDNICE I INSTITUCIJE'

U kategoriji 'Akademske zajednice i institucije' glavnu nagradu, zlatno Teslino jaje dobiva inovacija Automatska montaža dvoručnim robotom: Inteligentna montažna stanica prijavitelja Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Iako je robotska proizvodnja već uobičajena u svijetu, ovaj sustav odlazi dva koraka dalje. Zahvaljujući njegovom dinamičkom vizijskom sustavu moguće je strojnim radom zamijeniti i operacije najvišeg stupnja kompleksnosti.

Vidi e-novation nagrada 'Teslino jaje', ime je dobila po slavnom eksperimentu Nikole Tesle kojim je u Chicagu demonstrirao učinke okretnog elektromagnetskog polja te tako popularizirao izmjeničnu struju.

Uz informatičku izdavačku kuću Vidi, suosnivači i partneri Vidi Web Top 100 nagrade i svečane dodjele su istaknute hrvatske i međunarodne tvrtke i organizacije kao što su T-Com, Hrvatska gospodarska komora i PricewaterhouseCoopers.

Kompletan Vidi Awards službeni katalog zajedno s popisom i opisima svih Vidi e-novation dobitnika za godinu 2008. možete pročitati u cjelovitom digitalnom obliku na web adresi: www.vidi.hr/katalog/