INTERNETSKA POP-FILOZOFIJA

Digitalna 'duhovna obnova' na društvenim mrežama

  • Autor: Merita Arslani
  • Zadnja izmjena 06.10.2012 12:35
  • Objavljeno 06.10.2012 u 12:35
keep calm

keep calm

Izvor: Screenshot / Autor: Pinterest

Inspiracijske kartice s citatima poznatih trenutno su najpopularnija stvar na Facebooku i Pinterestu. I dok Facebook vrvi inačicama rečenice 'Keep Calm And...', na Pinterestu je najpopularniji citat Elizabeth Taylor

Od kada se prije par godina na Facebooku prvi put pojavila slika s citatom Marilyn Monroe 'I believe that everything happens for a reason...' te još nekoliko citata poznatih osoba u kojima promišljaju o životu, ljubavi, sreći, uspjehu i mnogočemu drugome, Facebook je postao neka vrsta mjesta 'digitalne duhovne obnove'.

Sigurno ne prođe ni jedan dan, a da ne vidite barem jednu inspiracijsku karticu koja bi vam trebala uljepšati dan. To, naravno, nema veze s tim koliko imate prijatelja na Facebooku, jer koliko god ih malo ili puno imali, jedna će vam se sigurno pojaviti u news feedu.

Inspiracijske kartice, odnosno citati, trenutačno su najpopularnija stvar koju korisnici dijele na svojim stranicama. Facebook je krcat stranicama na kojima se nalaze na tisuće sličica s rečenicama koje su izgovorili velikani poput Shakespearea ili Einsteina, pa sve do onih običnih, pomalo plitkih izreka koje se mogu naći u kolačićima sudbine (fortune cookies).

Pored svih mudrih izreka, među najpopularnije se uspjela probiti rečenica 'Keep Calm and Carry On' (Zadrži mir i nastavi dalje). Odnosno, to je bio početak, a u međuvremenu su nastale razne varijacije na tu temu: Keep Calm and I’ll Tweet You, Keep Calm, Simon Says, Keep Calm and Eat Peanuts i tako unedogled.

Keep Calm and Carry On ustvari je doživjela svoj revival početkom svjetske krize, kada su se mnogi pokušavali utješiti da kriza neće baš toliko uzeti maha, a prvi put se pojavila početkom Drugog svjetskog rata.

Naime, to je bio slogan britanske vlade kojim su dizali moral svojim građanima uoči napada nacista. Kako su mu prije nekog vremena istekla autorska prava, slogan je postao javno dobro, a potom i glavni hit na društvenim mrežama.

Facebook nije jedino mjesto gdje su inspiracijske kartice preko kojih svima možete poručiti da 'nemate nikakvog talenta, ali ste nevjerojatno znatiželjni' ili nešto u tom stilu, već se ta zaraza proširila i na Pinterest.

Pomalo je iznenađujuće da je i Pinterest pao pod utjecaj citata poznatih osoba i njihovih lekcija o životu, jer je to potpuno drukčija društvena mreža od Facebooka. Ali internetska pop-filozofija očito ne zna granice.

I Pinterest ima svoj najpopularniji citat, baš kao Facebook, ali na Pinterestu je u ovom trenutku svima najdraža malo glamuroznija inspiracijska kartica od fejsbukovske Keep Calm and... Najviše dijeljenja, odnosno 'repinova', ima citat Elizabeth Taylor 'Pour yourself a drink, put on some lipstick, and pull yourself together'. (Natoči si piće, stavi šminku i saberi se.)

Taj je citat podijeljen preko deset tisuća puta, što je iznad prosjeka kada je u pitanju Pinterest, a da je Liz Taylor tako popularna na Pinterestu ne bi trebalo biti neko iznenađenje, budući da su većina korisnika Pinteresta žene. Drugi najpopularniji citat je 'You Are Not Famous, Get Over It' (Nisi slavan, pomiri se s tim) Barbare Kruger

Većina kartica skinuta je s Tumblra, Flickra i raznih blogova te su dobile svoje verzije za Facebook i Pinterest. Na sličice su dodane boje, koristi se malo atraktivniji font i na kraju se doda neka lijepa fotkica sunca, neba, mora i bilo čega romantičnog i tako duhovnost nalazi svoj put do milijarde korisnika na Facebooku i oko 60 milijuna korisnika na Pinterestu.

Mnogima su inspiracijske kartice naporne i smatraju ih glupima. Skeptici, a i oni malo nadobudniji, sigurno neke duboke životne lekcije traže na drugim mjestima. No za mnoge su se inovativna i zabavna grafička rješenja s citatima slavnih koji ih dižu pokazala kao nezaobilazni dio Facebooka ili Pinteresta, koji su na taj način dobili još jedan masovni trend.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!