UDRUGA CROAI

Deepfake: Digitalno čudo ili prijetnja društvu?

18.04.2024 u 08:51

Bionic
Reading

Od lažnih slika Taylor Swift do videa debate između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića koji uspoređuju tko ima bolji 'jawline', tehnologija deep fakea ulazi u svakodnevni život, izazivajući polemike o autentičnosti i povjerenju. U tom kontekstu, CroAI, udruga za promicanje umjetne inteligencije, organizira drugu rundu svog Fight Cluba s temom koja ujedno izaziva fascinaciju i zabrinutost, priopćili su iz te udruge

Fight Club će se održati 23. travnja u 18 sati na adresi Margaretska ulica 1 u Zagrebu. Tema događaja 'Deep Fakes: Digital marvel or a menace to society?' okupit će stručnjake koji će raspravljati o dvostrukom učinku ove kontroverzne tehnologije, najavili su iz udruge CroAI.

U plavom kutu, Karlo Knežević, zagovornik pozitivnih aspekata umjetne inteligencije, ističe kako deep fake nudi neograničene mogućnosti za kreativnost i inovacije. 'Deep fake nije problem, problem su naše namjere koje mogu zavarati. AI pojačava naš potencijal za autentičnost unatoč iluziji', navodi Knežević.

U crvenom kutu, Krešimir Macan, zagovornik etičkog pristupa, upozorava na potencijalne zloupotrebe. 'Umjetna inteligencija će izbrisati razliku između stvarnog i nestvarnog za većinu smrtnika i zato će biti s time lako manipulirati. Produkcija će biti enormna i bogata i svima dostupna pa je samo pitanje trenutka kad će nam život postati deep fake', ističe Macan.

CroAI poziva sve zainteresirane da se pridruže ovom događaju, koji će nastojati rasvijetliti tehničke aspekte deep fake tehnologije, a ujedno i potaknuti dijalog o njezinim društvenim implikacijama. Nakon rasprave, sudionici će imati priliku za networking i daljnje razgovore.

Registracija je otvorena i besplatna putem poveznice.