ŠIRENJE PRISUTNOSTI

OpenAI otvorio svoj prvi ured u Aziji

18.04.2024 u 06:25

Bionic
Reading

OpenAI, tvorci ChatGPT-a, otvorilu su svoj prvi azijski ured u Tokiju u Japanu. Tvrtka ovim potezom namjerava proširiti svoju globalnu prisutnost

OpenAI je otvorio svoj prvi azijski ured, i to u Tokiju, s ciljem proširenja svoje globalne prisutnosti. 'Uzbuđeni smo što smo u Japanu, mjestu koje ima bogatu povijest udruživanja ljudi i tehnologije', rekao je direktor Sam Altman.

'Vjerujemo da će umjetna inteligencija ubrzati rad i potaknuti ljude da budu kreativniji i produktivniji, dok će istovremeno pružiti vrijednost trenutnim industrijama, kao i novima koje tek treba izmisliti.'

Tvrtka je imenovala Tadaoa Nagasakija za predsjednika OpenAI-ja u Japana. Tokio je odabran zbog 'globalnog vodstva u tehnologiji, kulturi usluge te zajednici koja prihvaća inovacije'.

'Kao prvi korak u našoj dugoročnoj predanosti regiji, lokalnim tvrtkama pružamo rani pristup GPT-4 modelu posebno optimiziranom za japanski jezik', navodi se u izjavi. 'Ovaj prilagođeni model nudi poboljšane performanse u prevođenju i sažimanju japanskog teksta, isplativ je i radi do tri puta brže od svog prethodnika', nadodali su.

Japanske korporacije poput Daikina, Toyote kao i lokalne vlasti koriste ChatGPT za poboljšanje svoje učinkovitosti, rekli su iz tvrtke. Altman se prošle godine sastao s premijerom Fumiom Kishidom i navodno je spomenuo da razmatra otvaranje novog ureda u Japanu, piše CNBC.

Startup za umjetnu inteligenciju ušao je u mainstream nakon javnog pokretanja chatbota ChatGPT krajem 2022. Tvrtku podržava Microsoft i ima privatnu tržišnu procjenu koja se navodno približava 100 milijardi dolara.