MINISTAR JOVANOVIĆ

Dao bih ostavku da sam kriv za plaće učitelja

28.12.2012 u 15:19

Bionic
Reading

Naše je ministarstvo bilo jedno od najotvorenijih, najtransparentnijih i najinovativnijih u ovih godinu dana, što je među ostalima potvrdio GONG, rekao je u petak na konferenciji za novinare ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović

Prema procjeni ministra njegov je kabinet istovremeno bio i učinkovit i štedljiv - u upravljanju se ukupno uštedjelo pet milijuna kuna, na reprezentaciju je potrošeno tri puta manje nego 2011, a u ministarstvu ima 286 ljudi koji brinu o 89.302 zaposlena u sustavu obrazovanja i znanosti.

U trenutku kada smo preuzeli ovo ministarstvo, rekao je, postavili smo si zadatak da iz rigidnog i zakržljalog sustava obrazovanja djece dobijemo školu u kojoj se uče drugačiji sadržaji, poučava na drugačiji način i da temelj bude da djeca nauče kako učiti jer je danas cilj cijelog svijeta cjeloživotno učenje.

2013. bit će godina ostvarenja vizije

Odredili smo 30 točaka rada u 2012. godini i u pravilu smo ih sve ostvarili. Ove smo godine učvršćivali nagrižene temelje i popravljali krov koji prokišnjava. Promijenili smo 10 zakona: Zakon o predškolskom odgoju i naobrazbi, Zakon o prosvjetnoj inspekciji, Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakon o akademskim i stručnim nazivima, Zakon o sportu, Zakon o sportskoj inspekciji, pripremili Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru i izradili smjernice za izradu nove strategije obrazovanja znanosti i tehnologije temeljem kojih su osnovana dva tijela na čelu kojih je premijer, a koja su počela graditi novu kuću, novu strategiju koja mora biti dovršena do ulaska u Europsku uniju, rekao je ministar najavivši da ćemo u posljednjoj godini mandata ove Vlade 2014./2015. imati potpuno novu školu.

Jovanović je rekoa da će 2013. biti godina ostvarenja vizije u kojoj će početi djelovati prosvjetna inspekcija, ali i sportska što će biti kruna sređivanja stanja u sportu. Bit će donesen Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju čime će se potpuno promijeniti način funkcioniranja akademske zajednice i stvoriti pretpostavke za puno veću kvalitetu. Odbacio je napise prema kojima će se na ulici naći znanstveni novaci kojima 2013. istječu ugovori uz obrazloženje da za one najkvalitetnije postoji 100-tinjak mjesta u sustavu.

Manje plaće krivnja su Ribića, Laktašića i Mihalinca

Ministar je priznao da je bilo kritika na rad njegovog resora zbog uvođenja zdravstvenog odgoja, izmjena zakona o znanosti i visokom obrazovanju, predugog čekanja s prosvjetnim i sportskim inspekcijama, malih izdvajanja za znanost i posebno smanjenja plaća nastavnicima. Odgovarajući na svaku od njih istaknuo je da je uvođenje zdravstvenog odgoja bio jedan od najboljih poteza ministarstva, da će se naredne godine izdvojiti gotovo ista sredstva, a da za smanjenje plaća nije kriv on.

'Jedini krivci za ukidanje zakonskih uredbi 3, 5, 7 i 9 kolektivnih ugovora, zbog čega je došlo do smanjenja plaća, su sindikati, rekao je' i pojasnio: 'Svi znaju da sam ja potpisao odluku o produženju trajanja uredbe. Ona je trebala biti na sjednici Vlade, ali su sindikati odbili potpisati izmjenu kolektivnog ugovora i zato ona nije došla na sjednicu Vlade. Zato ja ne osjećam osobnu odgovornost za ukidanje uredbe 3, 5, 7, 9, jer je to odgovornost gospode Ribića, Laktašića i Mihalinca. Jedini krivci zbog kojih je došlo do smanjenja plaća su njih trojica. Da je smanjenje plaće bilo posljedica odluke ministarstva, ja bih mogao podnijeti ostavku, ali pošto nije, to nisam učinio'.

Na konferenciji je prikazan i film o radu MZOS-a koji možete pogledati dolje.