SNIMLJEN I IZ SVEMIRA

Curiosity poslao prve slike Marsa u boji

08.08.2012 u 11:28

Bionic
Reading

NASA-in rover Curiosity poslao je na Zemlju prve fotografije u boji drevnog kratera Gale na Marsu u koji je sletio u ponedjeljak ujutro po našem vremenu

Na snimci gore vidi se pust krajolik posut kamenjem i rub kratera u daljini.

'U daljini se vidi sjeverni zid i rub kratera Gale', objavila je NASA na svojoj stranici.

Fotografija je napravljena kamerom koja se nalazi na robotskoj ruci rovera. Krajobraz izgleda tako maglovito zato što s kamere još uvijek nije skinut zaštitni poklopac koji je pun prašine podignute tijekom slijetanja.

'Slike napravljene bez prašnjavog poklopca očekuju se u narednim tjednima nakon provjere robotske ruke', piše na NASA-inoj stranici.

Fotografija je napravljena pod neobičnim kutom (pogledajte u galeriji) zato što je kamera još uvijek za 30 stupnjeva nagnuta u odnosu na tlo. U istom će položaju ostati još najmanje tjedan dana. U američkoj kontroli misije već su ranije istaknuli da nemaju namjeru žuriti sa zadacima rovera jer je previše vrijedan da bi bilo što riskirali (misija je do sada stajala 2,5 milijardi dolara).

Dijelovi misije na površini Marsa

Mjesto slijetanja snimljeno i iz orbite

Zanimljive fotografije poslao je jučer i NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) koji se već od ranije nalazi u orbiti Crvenog planeta. Njegova kamera HiRISE snimila je u krateru Gale različite dijelove misije – rover, padobran, lebdjelicu i zaštitni poklopac.

'Ovo je poput snimke mjesta zločina', našalila se Sarah Milkovich, znanstvenica koja radi na kameri HiRISE. Na fotografiji gore mogu se vidjeti tamni tragovi raketa koje su podigle prašinu i otkrile tamnije tlo ispod nje. U donjem desnom uglu, na oko 1.220 metara od rovera, vidi se poklopac koji je letjelicu štitio od visokih temperatura tijekom prolaska kroz atmosferu. Padobran se nalazi u donjem lijevom dijelu snimke, a u gornjem lijevom vidi se lebdjelica. Pojedinačne dijelove letjelice, lokaciju slijetanja i ostale zanimljive fotografije koje su napravili MRO i Curiosity pogledajte u fotogaleriji.

Dolje možete vidjeti i film sastavljen od 297 fotografija koji je Curiosity snimio tijekom svojeg spuštanja na Mars.