MAG-LEV AUDIO

Čudo iz Slovenije: Pušta ploče kao zmaj, i još k tome - lebdi!

13.10.2016 u 13:14

Bionic
Reading

Mogu li se spojiti moderna i 'old school' tehnologija, zanimljiv dizajn i stvoriti uređaj koji će na prvi pogled izazvati 'Vauuuuu' reakciju pogotovo kad su hipsteri u pitanju, a pritom će biti prvi na svijetu takve vrste? Izgleda da može, a odgovor ne treba tražiti daleko, dovoljno je skočiti do Ljubljane.

U srijedu je, naime, u ljubljanskoj Modernoj galeriji predstavljen prvi lebdeći gramofon na svijetu, točnije njegov funkcionalni prototip, a razlog predstavljanja je početak Kickstarter kampanje, kojom ekipa mladih dizajnera i inženjera, svi redom Slovenci, namjerava sakupiti dovoljno novaca za početak masovne proizvodnje ovog nadasve inovativnog uređaja.


MAG-LEV Audio, što je službeni naziv ovog gramofona, temelji se na tehnologiji magnetske levitacija dosad najviše korištenoj u željezničkom prometu, gdje vlak lebdi na elektromagnetskom polju, ne dodirujući 'tračnice' te uz zanemarivo trenje postiže iznimne brzine uz gotovo u potpunosti zanemarivo trenje – rekord u brzine je 430 km/h. Kod ovog gramofona tehnologija je upotrebljena kako bi se tanjur na koji se polaže ploča podigao iznad postolja i lebdio na elektromagnetskom polju. Ručica gramofona, zajedno s glavom i iglom, ostaju spojeni s postoljem, te je kontakt igle i ploče jedini fizički spoj ploče s podlogom. Na taj način prijenos vibracija s tla na ploču (npr. hodanje i udarci po sobi u kojoj je gramofon, promet, susjedi koji renoviraju stan…) je sveden na minimum te ploča gotovo pa ne preskače, a pritom i super izgleda.
MAG-LEV Audio MAG-LEV Audio

Iako je riječ tek o prototipu demonstracija svirke pokazala je kako je u potpunosti funkcionalan, s tek manjim problemima koji se rješavaju usput do konačnog proizvoda. Jedan od takvih problema je i frekvencija rada EM polja koja interferira s iglom i proizvodi zvukove na zvučnicima, što je, prema riječima inženjera zaduženih za taj segment, problem koji će se riješiti već u prvoj reviziji mijenjanjem frekvencije van slušnog područja.

Spojiti tradicionalnu, ako ne već i pomalo 'vintage' tehnologiju kao što je gramofon, s novom, gotovo tehnologijom budućnosti, pokretačka je ideja izrade gramofona, pa se pazilo i na detalje kao što je izbor brzine vrtnje ploče, te je moguće izabrati i klasično 45 okretaja/minuti, ali i 33 okretaja. Sam proces okretanja tanjura, i ploče na njemu, radi se preko EM polja, a sva elektronika nalazi se u postolju gramofona, dok su u tanjuru samo klasični metalni magneti. Bez obzira na to, ništa se neće dogoditi čak i ako se poremeti EM polje (zavlačenjem predmeta ispod tanjura) ukoliko nije na predugo razdoblje. Zbog ugrađenog UPS-a, u slučaju nestanka struje, gramofon će sam zaustaviti glazbu i spustiti tanjur na postolje.

MAG-LEV Audio MAG-LEV Audio

Ekipa koja stoji iza ovog projekta na ideju je došla početkom ove godine kad je trojac iz desnehemisfere odlučio napraviti nešto novo, nakon što im je 2015. na Kickstarteru dobro prošao projekt šalice u obliku roga koze. Iako do tad nisu ništa radili u ovom području, kao ljubiljtelji glazbe smislili su lebdeći gramofon, povezali se s Topsolom, također slovenskom tvrtkom koja razvija naprednu solarnu tehnologiju i bacili se na projekt. Svi dijelovi za gramofon su kupljeni gotovi, proizvedeni od Kine do Nizozemske, te su ih slovenski inženjeri modificirali i namještali kako bi dobili upravo ono što žele. Iako je još teško reći koji će bit konačna cijena gramofona, kao i troškovi proizvodnje i sastavljanja gramofona, Damir Islamović, jedan od trojca iz desnehemisfere, otkrio nam je kako je još dug put do konačnog izbora svih elemenata koji će se ugrađivati, a za sad im je plan napraviti uređaj koji će se prodavati za cijenu od otprilike 1000 $, uz audio kvalitetu koju imaju klasični gramofoni u tom cjenovnom rangu.


Damir je napomenuo i kako se, ovisno o uspješnosti Kickstarter kampanje, planira izrada i kvalitetnijih gramofona, koji ulaze u sam vrh audiofilske opreme, stavljanjem high-end dijelova, prvenstveno glave i igle gramofona. No, za početak će se koncentrirati na ovaj mid-end segment tržišta. A kad smo već kod tržišta, zanimljivo je za primijetiti da se već sad čini, prije nego se kampanja zahuktala, kako bi se moglo dogoditi da zbog većeg interesa za uređaj u SAD-u nego u Europi mogla napraviti ispostava preko bare u kojoj bi se sastavljali uređaju namijenjeni za tamošnje tržište te se time smanjila cijena proizvodnje.

Osim što su se ekipi već počeli javljati ljudi iz audio miljea iz Engleske, SAD-a i drugih fržava najavljujući kako žele kupiti ovakav gramofon čim prije je moguće, sama Kickstarter kampanja u prvom danu je sakupila preko 20 000 dolara, od 300 000 dolara, koliko se planira sakupiti u 40 dana koliko će trajati. 'Early bird' kupci mogu za 780$ dobiti gramofon s dostavom bilo gdje na svijetu već u kolovozu iduće godine.