CARNETOVA KONFERENCIJA

'CuC 2015' bio je najposjećeniji ikad

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 24.11.2015 16:08
  • Objavljeno 24.11.2015 u 15:55
Vedran Mornar CUC 2015

Vedran Mornar CUC 2015

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CARNet

Putem video prijenosa na novom CARNetovom portalu Meduza sadržaji s konferencije su djelomično bili dostupni i onima koji nisu sudjelovali na konferenciji održanoj u Dubrovniku

Pod nazivom 'Nove-Škole' od 18. do 20. studenoga 2015. godine u hotelu Valamar Lacroma u Dubrovniku održana je 17. CARNetova korisnička konferencija - CUC 2015.

Imala je više od 820 sudionika, što ju čini najvećom dosad CARNetovom korisničkom konferencijom. Putem video prijenosa na novom CARNetovom portalu Meduza sadržaji s konferencije su djelomično bili dostupni i onima koji nisu sudjelovali na konferenciji.

Sudionici su se tijekom konferencije mogli povezati slušajući šest predavanja, 23 radionice, više od 30 recenziranih radova, 13 prezentacija sponzora i dva okrugla stola.

Program je obogaćen i s 10 radionica i predstavljanja projekta e-Škole, šest događanja i radionica Scientix i ISE projekta, završnim događanjem projekta 'AMORES', natjecanjem 'Webfestival' najboljih osobnih i profesionalnih osobnih web stranica...


Glavni program konferencije bio je podijeljen u pet tematskih cjelina: 'Razred bez granica', 'e-Svijet u nastavi', 'Internet oko nas', 'Upravljanje promjenama u e-Školama' i 'Nestaje li privatnost u digitalnom dobu?'. Posebnu cjelinu činio je sys.trek, dio programa namijenjen sistem inženjerima s ustanova članica CARNeta, koji je ove godine ponudio 16 prezentacija i jednu radionicu.

Konferenciju je uvodnim predavanjem otvorio dr. Kyle L. Peck, profesor edukacije na Sveučilištu Penn State iz SAD-a, koji je pričao o temi 'The Perfect Storm: How Technologies and Trends are Reinventing the Future of Education'. Nakon njega je dr. sc. Boris Jokić govorio o provedbi cjelovite kurikularne reforme u Hrvatskoj.

Drugi dan konferencije slijedila su tehnološka pozvana predavanja Branka Radojevića iz CARNeta na temu računarstva u oblacima te Igora Rajića iz tvrtke Oracle Hrvatska na temu 'Internet of Things'.

Obrazovnu tematiku zastupao je Joe Sheik, ravnatelj škole iz Ontarija u Kanadi, koji je iznio vizije budućnosti obrazovanja u svijetu. Konferencija je zatvorena u petak posljednjim plenarnim predavanjem profesora Dragana Gaševića sa Sveučilišta u Edinburgu na temu analitika učenja.


Konferenciju CUC 2015 pratilo je i predstavljanje nekoliko EU projekata CARNeta i partnera, od kojih je najvažniji pilot projekt 'e-Škole: uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola'.

U sklopu konferencije održano je i natjecanje 'Webfestival', koje šesnaestu godinu zaredom nagrađuje najbolje autore sadržaja na internetu. Ove godine tema natjecanja bile su osobne i osobne profesionalne web stranice u obrazovanju.

Ocjenjivački sud je u konkurenciji od 34 osobne web stranice prijavljene na natjecanje donio odluku o najboljima te najboljom osobnom web stranicom u kategoriji 'Osobne web stranice u obrazovanju' proglasio stranica autora Gorana Šurine, dok je u kategoriji 'Profesionalne osobne web stranice' pobjedničkom stranicom proglašena stranica Zvonimira Pavleka

Međunarodni programski odbor za najbolji rad konferencije odabrao je rad 'Primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj' grupe autora sa Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu: Tea Popović (FER), Katarina Veleglavac (FER), Mia Čarapina (TVZ), Tomislav Jagušt (FER) i Ivica Botički (FER).

Najboljom prezentacijom ovogodišnje konferencije izborom samih sudionika proglašena je prezentacija 'Ususret izazovima u radu s novim tehnologijama - iLab u razrednoj nastavi OS Vežica' autora Ksenije Lalate-Puž i Vedrana Gregorića iz Osnovne škole Vežica u Rijeci.


U sklopu konferencije CARNet je predstavio i dvije nove usluge. Prva je Libar, nova CARNetova online aplikacija i usluga za izradu, objavu i pregled digitalnog sadržaja kojoj se pristupa putem AAI@Edu.hr korisničkog računa, a ujedno je i mobilna aplikacija sa svim funkcionalnostima e-čitača.

Korisnici konferencije su dobili zadatak da tijekom trajanja konferencije naprave vlastitu e-knjigu, a od 17 pristiglih uradaka najboljim je proglašena knjiga autorice Nastje Srok iz OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu naziva 'U potrazi za knjigom'.

Druga predstavljena usluga je Meduza, koja služi za distribuciju višemedijskih sadržaja namijenjenih obrazovnim i akademskim ustanovama te pojedinačnim korisnicima ustanova članica CARNeta. Meduza je akronim za M(ultimedijalna)EDU(kacija)(na)ZA(htjev) a tijekom CUC-a koristila se za prijenos predavanja, radionica i ostalih događanja uživo s konferencije.

U tri dana trajanja konferencije usluga bilježi 7.169 pregleda sadržaja, 1.217 jedinstvenih korisnika te 654 istovremenih korisnika, a čak 300 korisnika se registriralo za uslugu. Publika dolazi većim dijelom iz Hrvatske, a CUC su pratili i u BiH, Srbiji, Izraelu, Švicarskoj, Sloveniji i Njemačkoj te Južnoj Koreji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!