#getinvolved

Combisovke poručuju: Za Dan žena želimo više žena u IT-ju

08.03.2022 u 10:05

Bionic
Reading

Možda je teško zamisliti velik postotak žena u IT-ju, no bilo koji pomak naviše bio bi pomak. U Combisu rade upravo na tome te javljaju da se u sklopu inicijative #GetInvolved trude korak po korak stvarati bolju radnu zajednicu i bolje društvo u cjelini

Kako osmišljavati uređaje i programe te oblikovati pametne gradove za svakoga ako nisu svi uključeni u taj proces? Žene čine pola svijeta, pa je logično da čine i polovicu radnog svijeta, bez iznimaka u industrijama. Nažalost, IT branša još je daleko od toga, jer žene čine manje od 20 posto zaposlenih u njoj. Podaci su to Europskog instituta za ravnopravnost spolova (EIGE).

Možda je teško zamisliti velik postotak žena u IT-ju, no bilo koji pomak naviše bio bi pomak. U Combisu rade upravo na tome te se u sklopu inicijative #GetInvolved trude korak po korak stvarati bolju radnu zajednicu i bolje društvo u cjelini.

To znači fleksibilno radno vrijeme i mogućnost rada iz ureda i od kuće, više žena na vodećim ulogama i stipendije za studentice, za buduće kolegice koje će tek postati dio tima. Uz blagdanske poklone za djecu i novčane naknade, tu je dar od 10.000 kuna za rođenje djeteta te neradni dan povodom Međunarodnog dana žena.

Barbara Ilić, junior stručnjakinja za sigurnosne tehnologije, trenutno je jedina žena u timu u kojem radi i priželjkuje više kolegica. 'Zadovoljna sam radnom atmosferom i poslom koji sam oduvijek željela, no voljela bih i kolegicu u timu. U budućnosti bih rado vidjela nove generacije u kojima je ipak veći broj žena nego što je sada, još više zajedništva i još više podrške za žene', kaže Barbara.

Sistem inženjerka Vesna Rogošić ima recept za uspjeh žena u IT-ju, ali i životu općenito - prihvaćanje neuspjeha i pogrešaka, kao i prihvaćanje da nećemo uvijek dobiti ono što želimo, ali istovremeno dopuštanje da nas nosi naša snaga, motiviranost i mudrost koju imamo, ne zaboravljajući vrijednost ženske intuicije. Slobodan dan Vesna planira iskoristiti za punjenje baterija jer vjeruje da je u životu puno vrednije skupljati uspomene nego stvari.