PROGNOZA RAZOČARALA

Cisco povećao tromjesečne prihode i dobit

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.11.2010 13:51
  • Objavljeno 11.11.2010 u 13:48
Cisco

Cisco

Izvor: Promo fotografije / Autor: Cisco

Američki proizvođač mrežne opreme Cisco zabilježio je u prvom fiskalnom tromjesečju 19-postotni rast prihoda i 8-postotni rast dobiti zahvaljujući postojanoj potrošnji na internetsku infrastrukturu

Div iz Silicijske doline koji ukazuje na predstojeće trendove u gospodarstvu ostvario je tako neto prihode od prodaje u visini 10,75 milijardi dolara, u usporedbi s devet milijardi dolara u istom razdoblju lani.

Dobit mu je porasla na 1,9 milijardi dolara, s 1,8 milijardi dolara u prvom fiskalnom tromjesečju 2009.

'Cisco je ostvario snažne financijske rezultate u izazovnom gospodarskom okruženju', rekao je izvršni direktor John Chambers. 'Naš položaj na tržištu, uključujući nastavljeni razvoj proizvoda, povećani tržišni udio i operativnu izvrsnost, pozicionira nas za rast i dobru fleksibilnost u budućnosti', dodao je.

Ulagače je zatekla njegova nepovoljna prognoza o prihodima, budući da su se nadali signalu o oporavku potrošnje na tehnologiju. Tako je Chambers upozorio na 'kratkoročne izazove' u Europi i na području javne potrošnje, kao i na slabost u sektoru dobavljača usluga, koji su inače najvažniji Ciscovi klijenti.

'Prvo moramo izraziti razočaranje u toj prognozi', kazao je. 'Ne prognoziramo onako brz rast u sljedećih nekoliko tromjesečja kakav bismo željeli', naglasio je.

Tvrtka je tako prognozirala rast prihoda u fiskalnoj 2011. godini u rasponu od devet do 12 posto, osjetno ispod očekivanja analitičara koji su u prosjeku prognozirali stopu njihova rasta od 13,1 posto. Prognoza rasta prihoda u tekućem drugom fiskalnom tromjesečju, za tri do pet posto, također znatno zaostaje za očekivanjima analitičara, koji su prognozirali njihov rast za 13 posto.

Razočaranje je pritisnulo njegovu dionicu koja se u elektroničkoj trgovini nakon zatvaranja tržišta u SAD-u strmoglavila više od 14 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi