NEUROZNANOST

Čip koji radi kao mozak

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 18.11.2011 11:34
  • Objavljeno 18.11.2011 u 11:34
doktor mozak

doktor mozak

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Comstock Images

Novi procesor oponaša način na koji se neuroni u mozgu prilagođavaju novim informacijama, no do pune računalne simulacije ljudskog mozga još je dug put

Najčešći pristup modeliranju ljudskog mozga u računalnim terminima uključuje nabrijavanje procesorske snage koliko god je moguće, sve dok se ne dosegnu mogućnosti nalik onima u mozgu. Dobar primjer za to je IBM-ova umjetna inteligencija Watson.

Tim znanstvenika u MIT-u krenuo je drugim putem. Napravili su silicijski čip koji može simulirati aktivnost jedne sinapse u mozgu, oponašajući kemijske komunikacijske kanale temeljene na ionima.

Da bi to postigli, Chi-Sang Poon i njegova ekipa s katedre za zdravstvene znanosti i tehnologije upotrijebili su 400 tranzistora i standardne tehnike proizvodnje CMOS-a.

Rezultat je bio čip kroz koji električna energija prolazi ne digitalno, već fino ugođeno analogno, a koji može reproducirati svaki ionski proces koji se odvija u neuronu.

Primjenu bi mogao naći u neuroznanosti, za simulaciju jednostavnih funkcija mozga, ali i biti korišten kao proteza (u, primjerice, umjetnim mrežnicama).

Iako je riječ o velikom koraku za računalnu neuroznanost, ne treba zaboraviti da je ljudski mozak složena tvorevina, sastavljena od sto milijardi neurona. Svaki od njih spojen je sinapsama s tisućama drugih.

Da bi stvarna simulacija rada mozga bila moguća, potrebno je imati više od velike procesorske snage i oponašanja neurona - detaljni dijagram mozga koji opisuje veze i poveznice.

S postojećom tehnologijom i razinom znanja znanstvenici trenutno simuliraju rad mozga znatno jednostavnijih organizama (sa 302 neurona). Jasno je da nas do ljudskog mozga čeka još dug put, piše ZDNet

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi