DOMAĆA ALTERNATIVA

Čime to turski predsjednik prijeti iPhoneu? Doznali smo sve o smartfonima koje spominje...

14.08.2018 u 15:26

Bionic
Reading

Tvrtka na čije se smartfone poziva Erdoğan pametnim se telefonima bavi tek od 2014. godine. Poznatiji su po - televizorima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan najavio je kako će Turska bojkotirati elektronske proizvode iz SAD-a zbog podizanja carina na čelik i aluminij što je dovelo do snažnog pada lire, valute te zemlje.

  • +13
Sva lica Recepa Tayyipa Erdogana Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Bojkotirat ćemo američke elektroničke proizvode', izjavio je Erdogan. 'Oni prodaju iPhone, ali druga strana ima Samsung. U našoj zemlji postoji Venera, Vestel. '

8 korisnih savjeta

Ovi brzi trikovi olakšat će vam korištenje mobitela

Pogledaj galeriju

Venera? Vestel? Čemu će se to Turci okrenuti ukoliko Erdoğan doista krene u bojkot američke potrošačke elektronike?

Možda niste nikad čuli za Vestel, ali sasvim je moguće kako ste se susreli s njihovim proizvodima. Ta se tvrtka, osnovana 1984. godine, bavi proizvodnjom elektronike i kućanskih uređaja te informacijskim tehnologijama. Sjedište joj je u gradu Manisa. Dio je holdinga Zorlu sa sjedištem u Istanbulu.

Vjerojatno je najpoznatija kao proizvođač televizora, koje radi pod vlastitim brendovima ali i za zvučnija imena kao što su Hitachi, Hyundai, Panasonic, Philips, Telefunken, Techwood, Kendo, Toshibu i - slovensko Gorenje, između ostalih. Prema podacima s Wikipedije 2006. godine prodali su više od osam milijuna televizora.

Smartfoni skromnijih mogućnosti

Pametnim telefonima bave se od 2014. godine, otkad su uspjeli uhvatiti nešto više od dva posto njihovog matičnog tržišta. Osim u Turskoj prodaju ih u zemljama Bliskog Istoka, a od 2017. su prisutni i na tržištu Velike Britanije. Kod nas ih, koliko nam je poznato, nema u službenoj prodaji.

Prema podacima servisa Smartphone Model Tracker, uz tvrtku General Mobile prošle su godine držali šest od 30 najprodavanijih pametnih telefona u Turskoj. Ipak, prema podacima StatCountera za srpanj ove godine, turskim tržištem dominira Samsung (52,71 posto). Slijede Apple (16,54 posto), General Mobile (5,45 posto), LG (5,21 posto) i Huawei (4,87 posto).

Na službenim web stranicama u ponudi imaju nekolicinu modela (Venus, odnosno Venera jedan je od njih), koji se po specifikacijama baš i ne mogu mjeriti s iPhoneom jer je riječ o srednjostrujašima i jeftinijim modelima skromnijih mogućnosti s operativnim sustavom Android.