KOJI JE NAJSIGURNIJI

Chrome prvi, Firefox zadnji

12.12.2011 u 11:11

Bionic
Reading

Prema istraživanju koje je naručio Google, od tri web preglednika koja drže 93 posto tržišta, u njihov je najteže provaliti

Za petama mu je Microsoftov Internet Explorer, dok je treće mjesto zauzeo Mozillin Firefox, ponajviše zbog izostavljanja zaštite za dijelove Windowsa funkcijom vezanih uz JavaScript, slike i druge sadržaje s mreže, piše The Wall Street Journal.

Autori istraživanja, stručnjaci iz tvrtke Accuvant, tvrde da su radili potpuno samostalno, bez obzira na to što je tehnološki div iz Mountain Viewa podmirio troškove.

Objavili su i više od 20 megabajta podataka, softverskih alata i informacija o metodologiji koju su koristili, kako bi drugi stručnjaci mogli provjeriti njihove nalaze ili ih koristiti za vlastita istraživanja.

Zaključke su iznijeli u 102 stranice dugom izvješću, koje kreće s tvrdnjom da su sigurnosni propusti neizbježan dio bilo kojeg složenog softvera.

Umjesto oslanjanja na mjerila poput broja popravljenih grešaka ili vremena potrebnog za objavu nadogradnji, uspoređivali su praktične mjere zaštite od široko rasprostranjenih pokušaja provale, uključene u početne postavke tri testirana preglednika.

Preglednici su testirani na računalima pogonjenima operativnim sustavom Windows 7 tijekom srpnja ove godine. Kako nove inačice preglednika izlaze brzo, nisu koristili najfriškije - Chrome 12 i 13, Firefox 5.0.1, Internet Explorer 9.

Sva tri preglednika imaju ugrađenu zaštitu od moguće provale i zlorabe, no u Accuvantu su procijenili da je Chromeova potpunija od konkurencije.