RAT PREGLEDNIKA

Chrome dobio pristup Office Onlineu prije Edgea

google chrome logo

google chrome logo

Izvor: Screenshot / Autor: Google

Chrome raste bez prestanka zadnjih godinu i po, postajući najvećom prijetnjom Internet Exploreru još otkad je Microsoft zgazio Netscape prije više od deset godina

Microsoft je objavio dodatak za Googleov preglednik Chrome koji omogućava brz pristup aplikacijama Office Online i s njima povezanim dokumentima.

Klik na ikonicu prikazat će vam najčešće uređivane dokumente u OneDriveu (za privatne i poslovne korisnike), omogućiti stvaranje novog dokumenta u izdanju Worda, Excela, PowerPointa, OneNotea ili Swaya za preglednike, kao i otvoriti lokalno pohranjene dokumente.

Chrome raste bez prestanka zadnjih godinu i po, postajući najvećom prijetnjom Internet Exploreru još otkad je Microsoft zgazio Netscape prije više od deset godina.

Prošlog mjeseca udio korisnika Chromea na globalnoj razini bio je 29,9 posto, dok je Explorer držao 51,6 posto. Tijekom zadnjih mjeseci udio je porastao za 8,7 posto, odnosno 10,3 posto od kolovoza 2014. godine, kada je Microsoft počeo govoriti korisnicima Explorera kako moraju nadograditi taj preglednik do siječnja ili ostati bez sigurnosnih nadogradnji.


Od prosinca prošle godine Explorer je izgubio 7,5 posto udjela, što je pad kakav dugo nismo vidjeli u ratu preglednika - od travnja 2010. kada je Mozillin Firefox jurišao na udjel od 25 posto, a Chrome držao manje od sedam posto tržišta. Gotovo dvije trećine Chromeovog rasta bilo je na raču Explorera, dok je ostalo preoteo Firefoxu.

Chrome je također napravio značajan iskorak u Microsoftovo temeljno tržište, među tvrtke. Gartner je prošlog ljeta prognozirao kako će Chrome preteći Explorer među poslovnim korisnicima do kraja ove godine, kako vi iduće godine postao primarnim preglednikom za čak dvije trećine tog tržišta.

Proširenje za Office Online Chrome je dobio prije Edgea, novog izdanja Microsoftovog preglednika, zbog toga što Edge još ne podržava proširenja, niti će do nekog doba iduće godine.

Office Online dostupan je besplatno za nekomercijalno korištenje. Morate imati Microsoftov korisnički račun kako bi mu mogli pristupiti. Ekstenziju za Chrome možete preuzeti iz Chrome Web Storeu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!