TABLETI ZA SVAKOGA

CES 2011 prepun je tablet računala

05.01.2011 u 13:02

Bionic
Reading

Consumer Electronic Show još nije ni počeo, a već su počele pljuštati najave novog hardvera. U ovogodišnjem izboru nalazi se doista mnogo novih tablet računala

Nevjerojatan uspjeh Appleova iPada motivirao je druge proizvođače potrošačke elektronike da predstave svoja tablet računala. Čini se da je ovogodišnji CES sajam kulminacija tih predstavljanja. Prvi je istupio Vizio, proizvođač poznatiji po pristupačnim televizorima visoke razlučivosti. Njihovo tablet računalo nosi naziv Via Tablet i bazirano je na operativnom sustavu Android. Dijagonala ugrađenog ekrana je osam inča. Vizio je etablirana marka na američkom tržištu pa se njihov tablet prezentira kroz usluge poput Netflixa i Vizion On Deman koje su dostupne samo u SAD-u.

AOC je tvrtka poznata po iznimno jeftinim monitorima za računala pa se očekuje da će u istu cjenovnu kategoriju spadati i njihovo tablet računalo s ekranom dijagonale osam inča. Tablet nazvan Breeze pokreće procesor Rockchip, koristi Android 2.1 kao OS i ima USB 2.0 i 3.5-mm priključke. Cijena bi mu trebala biti ispod 200 američkih dolara.

Napokon smo dočekali i Asusov 12-inčni Eee Slate EP121. Proizvođač je najavama mamio posjetitelje Computexa, a sada je predstavljen finalni proizvod. EP121 je tablet računalo bazirano na Windowsu 7 koje pokreće Intelov procesor Core i5. Opremljen je s dva ili četiri gigabajta memorije te SSD diskom kapaciteta 64 GB. Cijena ovog računala nije malena i iznosi 1.000 američkih dolara.

Asus se nije zaustavio na Slateu EP121 pa je najavio i Eee Pad MeMO. Ovdje se radi samo o najavljenom uređaju, jer Asus navodi Android 3.0 kao operativni sustav. Svi znamo da Android 3.0 još uvijek ne postoji, ali to nije spriječilo Asus da nam detaljno najavi Eee Pad MeMO. Pokretati bi ga trebao Qualcomm 8260, procesor s dvije jezgre takta 1,2 GHz, a ekran osjetljiv na dodir bi trebao imati dijagonalu od sedam inča. Posebnost su ovog dizajna aplikacije za pisanje bilješki i stilus koji radi na kapacitativnom ekranu te služi za pisanje bilježaka.

Lenovo je predstavio IdeaPad, tablet računalo bazirano na Windowsu 7. Radi se o 10,1-inčnom tabletu koji još uvijek nema ime pa nam tako nisu sasvim poznate ni druge specifikacije osim te da će uz tablet dolaziti i stilus.

LG je, poput Samsunga, odlučio proširiti ime Optimus u domenu tablet računala. Novinari drže da je ovo računalo koje su vidjeli na LG-om štandu Optimus Tab, no nisu sasvim sigurno, jer je LG još uvijek tajnovit. Sve što se o njemu zna jest to da ima neki noviju verziju Androida i ekran dijagonale 8,9 inča.

Toshiba je također spremila tablet baziran na Androidu. Za sada 10-inčni tablet koristi verziju 2.2 operativnog sustava, no Toshiba obećava nadogradnju na 2.3 čim bude dostupna. Poznati proizvođač najviše je pažnje posvetio kvaliteti prikaza pa tako ekran ovog još uvijek neimenovanog tableta ima nešto širi kut vidljivosti od konkurencije, a oštrina slike i živost boja u samom je vrhu kvalitete.