pandemija

Bill Gates osjeća se grozno: Čak i da se pronađe cjepivo protiv koronavirusa, nedostajat će milijarde ampula

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 12.05.2020 09:46
  • Objavljeno 12.05.2020 u 09:46
Bill Gates širom svijeta traga za proizvođačima staklenih bočica

Bill Gates širom svijeta traga za proizvođačima staklenih bočica

Izvor: EPA-EFE, Sciencephoto / Profimedia / Autor: JOHN TAGGART, Science Photo Library

Problem neće biti riješen ni kad se jedno ili više cjepiva pokažu učinkovitim. Distribuciju cjepiva mogao bi zaustaviti kronični nedostatak staklenih bočica. Potrebe su goleme, a proizvođača je malo

Bill Gates već godinama upozorava svijet na prijetnju od izbijanja pandemije i sad može svijetu reći: 'jesam li vam govorio?' Mnogi su mu se smijali kad je 2017. na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu bajao o tome kako je svijet loše pripremljen za 'smrtonosnu pandemiju' i pozvao sve da mu se pridruže u Koaliciji za inovacije spremnosti za epidemiju CEPI.

Ovogodišnji proračun njegove dobrotvorne zaklade izdvojio je sedam posto gotovo 1,3 milijarde dolara izdašnog proračuna za razvoj cjepiva, odnosno gotovo 90 milijuna dolara. Unatoč svemu, piše Business Insider, Gates se ne osjeća kao vizionar, dapače.

'Osjećam se grozno', rekao je u razgovoru za Wall Street Journal. 'Treba poduzeti mjere i umanjiti štetu."

'Osjećam se grozno', kaže Bill Gates

'Osjećam se grozno', kaže Bill Gates

Izvor: EPA-EFE / Autor: KAMIL ZIHNIOGLU

S više od četiri milijuna potvrđenih slučajeva Covida-19 i gospodarskim štetama koje se mjere u bilijunima, to definitivno nije ono čemu se Gates nadao.

Uz to, podsjeća Gates, farmaceutska industrija nikad dosad nije uspjela razviti novo cjepivo u manje od pet godina, mada se nada da će se ovaj put do cilja doći za samo 18 mjeseci. Njegova Zaklada Gates izdvojila je 100 milijuna dolara kako bi pogurala istraživanja.

No, čak i kada se jedno ili više cjepiva pokažu učinkovitim, problem neće biti riješen. Naime, distribuciju cjepiva mogao bi zaustaviti kronični nedostatak staklenih bočica. Potrebe su goleme, a proizvođača ampula malo.

Kad bi i postojalo cjepivo, na svijetu ne postoji dovoljno ampula u koje bi se upakiralo

Kad bi i postojalo cjepivo, na svijetu ne postoji dovoljno ampula u koje bi se upakiralo

Izvor: Profimedia / Autor: Science Photo Library / Sciencephoto

'Nitko nikada nije napravio sedam milijardi cjepiva', rekao je Gates.

Gates nije jedini tehnološki milijarder preokupiran pandemijom. Amazonov Jeff Bezos kaže da je njegova megakompanija potrošila milijardu dolara kako bi stvorila vlastiti test na COVID-19. Dobrotvorna zaklada izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga i njegove supruge dr. Priscille Chan dodijelila je 25 milijuna dolara akceleratoru kojim upravlja Fondacija Bill & Melinda Gates za laženje liječenje Covida-19. Zapravo, Inicijativa Chan Zuckerberg svoj novac dijeli mnogima koji se bave koronavirusom.

Bill Gates objašnjava kako se rade cjepiva i dokle se došlu u borbi protiv pandemije

Izvor: Društvene mreže / Autor: Bill Gates

No, Gatesova zaklada najveći je igrač i njegova se riječ najozbiljnije sluša gdjegod se pojavi, nešto kaže ili napiše. Tako je bilo i s njegovim posljednjim obraćanjem 4. svibnja. Potraga za ampulama ozbiljna je stvar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!