'invazija giganata' na zagreb

Bili smo na izložbi sastavljenoj od sedam milijuna Lego kocki. Pogledajte s nama najbolje dijelove

03.08.2018 u 15:03

Bionic
Reading

Interaktivna putujuća izložba, koja je svoj put započela prije pet godina u Poljskoj, stigla je u Hrvatsku. Na preko 2500 četvornih metara izložene su figure Batmana, Titanika, Dartha Vadera i mnoge druge. Izložba je otvorena do 30. rujna

U jednom kutu se Obi-Wan Kenobi bori protiv Dartha Vadera, u drugome 2400 putnika Titanika i ne sluti što im se sprema, a sve ih pored svog sedam metara dugog Batmobila promatra Batman.

Ovo nisu prizori iz kakvog crossover filma ili stripa, ovo je prava scena iz šestog paviljona Zagrebačkog velesajma, gdje je upravo postavljena velika izložba sastavljena od sedam milijuna Lego kockica. 'Invazija giganta' naziv je izložbe koja je prvi put u Zagrebu, a moći će se pogledati od 4. kolovoza do kraja rujna. Tportal je bio na današnjem otvaranju i evo što nas je tamo sve dočekalo.

Na preko 2500 četvornih metara nalaze se figure podijeljene u 12 tematskih područja. Među najimpresivnijima su Batmobil od 900 tisuća kockica, Gotham City, apstraktni grad u kojem se odvijaju Batmanove avanture, prostire se na 15 četvornih metara i sastavljen je od 270 tisuća kockica, Helicarrier, izmišljeni leteći nosač zrakoplova obrambene agencije S.H.I.E.L.D., koji se pojavljuje u američkim stripovima, dugačak je pet metara, a Titanik je izrađen od pola milijuna kockica u mjerilu 1:25.

  • +28
Najveća putujuća izložba modela od Lego kocaka na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Izložba je postavljena 2013. godine, a organizira je grupa Wystawa Klockow iz Poljske. Jedan od autora skulptura, Rafal Szymanski, na ideju je došao igrajući se sa svojim tada šestogodišnjim sinom.

'Shvatio sam da je jedini način da svog sina zaokupim i da bude miran duže od sat vremena to da mu dam Lego kockice da se igra. S njim sam se i ja počeo zanimati za ovakvu vrstu zabave', kaže.

Nešto što je počelo kao igra preraslo je u hobi, a potom i u svjetski poznatu putujuću interaktivnu izložbu. Szymanski je u posljednjih pet godina postavio 47 izložbi diljem Europe.

'Gradimo nešto jedinstveno, nešto što se ne može kupiti u trgovini', rekao je Szymanski.

I zaista, figure tenisačice Martine Navratilove, Dartha Vadera ili ljudskog kostura u prirodnim veličinama ne možete naći ni u jednoj prodavaonici. Pored nekih od instalacija nalaze se gumbi koje možete pritisnuti i Lego kocke pred vama će oživjeti.

'Na radu s prvom izložbom bilo je angažirano nekoliko desetaka osoba koje su gotovo cijelu godinu slagale kocke, dizajnirale makete, gradile vitrine i aranžirale scene iz bajki, filmova te realizirale vlastite ideje. U ovom trenutku na tom neobičnom projektu radi otprilike 100 osoba. Kocke i konstrukcije dolaze iz nekoliko europskih zemalja, a velik broj njih su unikati koji su jako teško dostupni na tržištu', navode organizatori.

U sklopu izložbe nalazi se zona za igranje, u kojoj posjetitelji mogu sami izrađivati figure od Lego kocaka, igrati se i crtati.

Izložba je otvorena do 30. rujna i cijena ulaznica je 30-35 kuna, a djeca niža od 95 centimetara ne plaćaju ulaz. Više informacija možete pronaći na službenoj stranici.

  • +11
Carstvo Lego divljine Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia