ZA BRDO KUNA

Bezobrazno skupi sustavi za igranje

  • Autor: Goran Maravić
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 14:07
  • Objavljeno 27.11.2008 u 15:33
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ono što zagriženi igrači mogu napraviti od računala drugim korisnicima ne bi palo ni na kraj pameti. Čini se da je zabava snažan motivator za konstruktivan rad, no mnogi u tome znaju pretjerati, a rezultati su u najmanju ruku neobični

Igrači su poznati kao najveći entuzijasti među vlasnicima računala i kao takvi spremni su modificirati i graditi strojeve po svojoj mjeri do stupnja koji će iznenaditi svakoga. Takva računala često nemaju određenu cijenu jer samo zbroj vrijednosti komponenata možda nije vrtoglavo visok broj, iako se uglavnom radi o tisućama dolara. U njihovu izgradnju treba uračunati i uložene radne sate te činjenicu da je većina ovakvih sistema unikatna.

U izboru se može pronaći i pokoji profesionalni izgrađeni sustav jer su neke manje kompanije uvidjele potencijal za zaradu na tako zagriženim igračima. Njihovi sustavi su također dosta skupi jer se proizvode u malim serijama i uglavnom nude kupcima prilično veliku razinu prilagodbe.

67 monitora

Najskuplji sistem za igranje vjerojatno je upravo ovaj, sastavljen od čak 67 HD monitora. Kombinirana razlučivost cijelog ekrana jest 12.600 x 3.150 točaka. Dimenzije ekrana su 12 metara širine i pet metara visine, što znači da za gledanje bez naprezanja vratnih mišića treba stajati prilično daleko. Nismo sigurni koja zvijer pokreće sve to, no na toj razlučivosti mora biti riječ o snažnom računalu.

Igranje WoW-a s više likova

Stanoviti igrač World of Warcrafta i njegova djevojka vole igrati igru s više likova – odjednom. Za tu svrhu su složili sistem od 47 računala, 23 računala svakome za igranje i jedno koje služi kao server. Od računala tek dva imaju tvrde diskove, ostala se bootaju s mrežnog diska. Mjesta predviđena za igrače su sastavljena od velikih udobnih stolaca La-Z-Boy i tri monitora. Više monitora ne bi imalo smisla jer da netko zaista želi nešto raditi sa 23 lika u isto vrijeme, trebale bi mu barem 23 ruke, a možda i 46, te malo veći kapacitet mozga od onoga koji trenutno imamo.

Set za igranje V1

Set za igranje nazvan V1, gdje bi V trebala biti oznaka za riječ Vision (vizija), izgleda kao mješavina simulacijskog mjesta za vožnju automobilom i bubnjarskog kompleta. Pretpostavljamo da su kružne police tu za smještanje miša i ostalih kontrolera za igranje te za odmaranje ruku. Udobno sjedalo okružuju stalci za surround zvučnike, a niskotonac (subwoofer) se nalazi ispod leđa. Sustav košta 1.700 dolara bez ikakvog računalnog hardvera, monitora i zvučnika, a cijena se može rapidno penjati s njihovim dodavanjem.

Računalo za igranje WoW-a sa 36 likova

Čini se da su igrači WoW-a najzagriženjiji graditelji besmisleno velikih računalnih sustava. Jedan poznat pod nadimkom Prepared sastavio je sustav koji mu omogućava da lakše upravlja sa svojih 36 likova u igri. Njegovih ruku djelo se sastoji od šest prijenosnika i barem četiri stolna računala, a ono što ga košta više od računala je godišnja pretplata na 36 kopija igre koja iznosi 5.711 američkih dolara.

Nebo od monitora

Flight Simulator podržava prikaz na više monitora spojenih na jedno računalo. Jedan gorljivi obožavatelj igre složio je konfiguraciju od pet računala i 12 monitora da što vjernije pokuša simulirati virtualno nebo. Ne znamo koliko je novca i truda utrošio na sastavljanje ove konfiguracije, ali bismo mu voljeli predložiti da troškove usporedi s onima dobivanja sportske dozvole za upravljanje malim zrakoplovima.

Quake 3 gnijezdo

Tvorac ove konfiguracije kaže da je jedini pravi način za iskusiti Quake 3 ako ga se igra na zidu 24-inčnih monitora na kojima igru prikazuje 12 računala spojenih u Linux nod. Tako se igra pokreće u rezoluciji 10.240 x 3.072 piksela.

Skupa računala za repere i naftaše

Počet ćemo podatkom da ova konfiguracija košta između 560.000 i 750.000 američkih dolara. Unutar nje se krije doista snažno računalo od komercijalno dobavljivih komponenti, a u trenutku kupnje ugrađuju se najjače dostupne komponente. Međutim, ono što ova računala čini skupim su kućišta napravljena od zlata ili platine, optočena dijamantima. Idealno računalo za sinove naftaških magnata s Bliskog istoka, a proizvodi ih japanska tvrtka Zeus Computers.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi