KRAJ ERE

Appleu je iPhone sve manje bitan, stiže doba nosivih uređaja i usluga

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 07.08.2019 10:59
  • Objavljeno 07.08.2019 u 10:59
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Tim Cook očekuje kako će se prihod od usluga udvostručiti tijekom iduće godine u odnosu na 2016. i dosegnuti 50 milijardi američkih dolara

Po prvi put od 2012. godine iPhone je Appleu donio manje od pola ukupnog godišnjeg prihoda. Nije daleko od polovice (48 posto u trećem fiskalnom tromjesječju), ali za očekivati je kako će nastaviti padati.

Kad se uzme u obzir da su ukupni Appleovi prihodi u prošlom tromjesječju porasli, može se zaključiti kako su jabučari pronašli druge izvore prihoda kojima mogu zamijeniti pad prihoda od iPhonea.

U kvartalu zaključno s 29. lipnjem ove godine u odnosu na lani pad neto prihoda od prodaje zabilježio je samo iPhone. Sve ostale kategorije - Mac, iPad, nosivi i kućanski uređaji te usluge - bile su u porastu. Nosivi i kućanski uređaji te usluge sad donose više novca nego Mac i iPad.

Tako lako

Isprobajte 11 veličanstvenih trikova koji će vam olakšati rukovanje pametnim telefonom

Pogledaj galeriju
11

Kako je tijekom telefonskog razgovora s investitorima naglasio glavni izvršni direktor Applea Tim Cook, najbolje je išla prodaja pametnog sata Apple Watch i slušalica AirPods. Tri četvrtine onih koji su tijekom proteklog tromjesječja kupili Apple Watch učinili su to prvi put.

Prihod od usluga uključuje App Store, streaming servis Apple Music, osiguravajuću policu Apple Care, Apple Pay te oglašavanje uz pretraživanje u App Storeu. Cook očekuje kako će se prihod od usluga udvostručiti tijekom iduće godine u odnosu na 2016. i dosegnuti 50 milijardi američkih dolara.

Apple ima 420 milijuna plaćenih pretplata na razne servise. Nadaju se dosegnuti pola miliijarde do 2020. godine, čemu bi trebalo pripomoći uvođenje novih usluga.

Novi eko-sustav u izgradnji

Sve navedeno ukazuje na to kako je tvrtka u punom zamahu stvaranja eko-sustava u kojem će iPhone igrati sve manju ulogu.

Sličnim su putem već krenuli Amazon i Microsoft. U Redmondu su se prestali oslanjati na operativni sustav Windows kao glavnu kravu muzaru i svoje popularne aplikacije otvorili za korištenje na drugim platformama. U Amazonu su, pak, rano krenuli prodavati hardver jeftino i brati vrhnje na uslugama kao što su Prime, e-knjige, Audible...

Kako bi Appleu isto pošlo za rukom, morat će smisliti kako privući korisnike izvan svoje niše, primarno one koji sad koriste uređaje s operativnim sustavom Android, kao i kako još više smanjiti ovisnost rastućih segmenata o iPhoneu, piše Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!