APPLE WATCH DETALJI

Apple više nije toliko protiv OLED tehnologija prikaza

30.03.2015 u 17:03

Bionic
Reading

OLED ekrani će postati fantastični samo onda kada ih iskoristi Apple. Barem toliko otkriva činjenica da novi proizvod iz Cupertina stiže s upravo takvim ekranom, nakon što je Tim Cook prije ne toliko mnogo vremena izjavio kako je posrijedi inferiorna tehnologija...

'Ako kupujete stvari online, trebali biste dobro razmisliti prije nego se odlučite na uređaj s OLED ekranom. Retina ekran je više no dvostruko svjetliji od OLED ekrana', izjavio je svojevremeno Appleov čelnik, premda Samsungovi uređaji s OLED ekranima iz godine u godinu kupe nagrade za najbolje uopće. Kako se Apple okrenuo toj tehnologiji izrade ekrana - barem za manji gadget poput Watcha, tako su se i mediji okrenuli 'kopati' po nedostacima tehnologije. Po svoj prilici, neki kao da će tek upoznati 'crnilo' koje donose takvi ekrani.

Tako su se počeli objavljivati napisi da OLED ima trajnost od svega deset tisuća sati, iako to već neko vrijeme nije točno. LG i Samsung, kao predvodnici industrije, već sada izbacuju OLED TV uređaje i jamče više od 30 tisuća sati bez pogoršanja slike. Još 2007. pokusni (inače vrlo problematični) plavi P-OLED-i su prešli 62 tisuće radnih sati pri 400 cd/m, dok su zeleni dosegli 200 tisuća sati. No, i 30 tisuća sati je više no dovoljno - ako se u takav ekran gleda osam sati dnevno, korisnik će biti sretan kakvih deset godina. Pod uvjetom da ostatak elektronike izdrži toliko.

Apple se, sasvim sigurno, na korištenje OLED-a odlučio radi poboljšanja potrošnje uređaja. Ili barem pokušaja u tom pravcu.


Za početak prodaje novog proizvoda u svojoj liniji Apple je odlučio donekle restrukturirati unutrašnjost svojih trgovina. U njima se polako počinju pojavljivati stolovi i stalci za Watch, za koje će kompanija pokušati 'pucati' na ekskluzivnost. Prema informacijama sa stranica 9to5Mac i MacRumors, potrošači će morati zakazati termin kako bi isprobali Appleov smartwatch. Na 24. travnja, kada se očekuje početak prodaje Watcha, malo tko će (ako uopće) moći ući u trgovinu i izaći s paketom i novim nosivim gadgetom na ruci, osim ako nije ranije dogovoren termin i detalji. Tko voli, nek' izvoli.