BEZ MILOSTI

Apple traži čak 40 dolara za svaki prodani Samsungov mobitel

14.03.2014 u 15:38

Bionic
Reading

Dok se posljedice prvog sukoba još osjećaju, bliži se i početak drugog patentnog rata Applea i Samsunga. Novi sudski proces koji počinje 31. ožujka će biti vezan za nove uređaje obje kompanije, poput iPhonea 5 i Galaxyja S3. Appleova pozicija je jasna - od Samsunga će zbog povrede pet patenata svake godine tražiti po milijardu američkih dolara

Florian Mueller, stručnjak s FOSS Patents bloga i poznati pratitelj ovakvih događanja navodi kako je pet spomenutih patenata vezano uz sinkronizaciju podataka, otključavanje uređaja potezom prsta, autocomplete sustav, unificirano pretraživanje i dr.


Mueller je prije par dana objavio osnovne informacije koje je skupio za vrijeme saslušanja, a u kojem se navode i iznosi od 40 američkih dolara po svakom uređaju. Samsungov pravnik smatra da Appleu ne bi smjelo biti dopušteno tražiti tolike iznose dok oni nisu u mogućnosti pokazati poroti da je takvo traženje nerazmjerno onim što se odvija na tržištu. Samsung je htio prikazati i licence koje su uspostavili s HTC-om za primjer...

S druge strane u Appleu su se samo nasmijali na usporedbu licenciranja patenata s HTC-om. Odvjetnica kompanije Rachel Krevans je istakla kako Appleu ne pada na kraj pameti prihvatiti uvjete i iznose koje HTC ima sa Samsungom, primarno zato jer su Apple i Samsung zapravo kompanije koje kupe praktički sav profit na tržištu pametnih telefona. 'HTC nije jedan od konja u ovoj trci', zaključila je Krevans.

Podsjetimo, sutkinja Koh je nakon dugotrajnog prvog procesa odlučila da se zabrana prodaje Samsungovih uređaja ipak neće odviti, iako je kompanija dužna isplatiti gotovo milijardu američkih dolara odštete za Apple. Koh se nedavno i složila da je Appleovo traženje za početak suđenja korektno, jer je traženi iznos visok 'uslijed nečega što se smatra da je oštetilo profit Applea'.

Ukratko, ovo znači da bi stotine milijuna prodanih Samsungovih uređaja moglo Appleu osigurati dodatne milijarde na računima. Hoće li se to i dogoditi rano je za reći, no šanse su da će iznos tijekom suđenja pasti na nešto 'razumnije'.