DOBRI POSLOVNI REZULTATI

Apple se smije recesiji u lice

22.07.2009 u 09:39

Bionic
Reading

Mnoge IT tvrtke zabilježile su znatan pad prodaje i gubitke (ili barem usporavanje rasta) uslijed globalne ekonomske recesije, no ne i Apple. Prema poslovnim rezultatima za treći fiskalni kvartal 2009. godine, Appleu ide bolje no ikad

U samom Appleu najbolje su saželi ove poslovne rezultate u jednu rečenicu: ovo je, naime, najbolji poslovni kvartal u povijesti Applea ako izuzmemo prvi kvartal, koji je tradicionalno najbolji zbog praznične manije kupovanja.

Prihodi su u ovome kvartalu bili 8,34 milijarde dolara, s profitom od 1,23 milijarde, što je solidno povećanje u odnosu na isti kvartal prošle godine, kada su prihodi bili 7,46 milijardi, a profit 1,07 milijardi dolara. Apple ovako dobre rezultate može zahvaliti ponajviše prodaji izvan SAD-a, koja je zaslužna za 44 posto prometa u ovome kvartalu.

Među Appleovim proizvodima, po uspjehu prednjači iPod, koji je Apple prodao u 10,2 milijuna primjeraka. Što se tiče iPhonea, Apple je prodao 5,2 milijuna primjeraka, 626 posto više nego prošle godine u isto vrijeme.