NOVI IPHONEI PUN POGODAK

Apple raspolaže sa 178 milijardi dolara

28.01.2015 u 14:02

Bionic
Reading

Apple je debelo premašio očekivanja Wall Streeta, a za vrijeme zimskih praznika novi iPhone modeli su se prodavali kao da sutra ne postoji. Kompanija je u prvom poslovnom kvartalu koji je završio 27. prosinca isporučila nevjerojatnih 74,5 milijuna iPhonea. Zahvaljujući tome, prihodi su narasli na vrtoglavih 74,6 milijardi dolara, uz 18,02 milijarde profita

Apple sada raspolaže sa 178 milijardi dolara na svojim računima, što je dovoljno za kupovinu posrnulog IBM-a, ili što je možda otkačenija statistika - dovoljno da svakom stanovniku Amerike da 556 dolara. Čelnik kompanije Tim Cook otkrio je i kako njihov novi proizvod Watch kreće s isporukama u travnju ove godine.

Možda najbitnija stavka priče je rast prodaje novih iPhone modela u Kini, za čak 70 posto u odnosu na prethodnu godinu. Partnerstvo s China Mobile, najvećim mobilnim operaterom u toj zemlji se sasvim sigurno višestruko isplatilo.


Dok Apple ne govori o točnim brojevima prodanih uređaja po zemlji, izvješće analitičke kuće Canalys navodi kako je Apple vjerojatno prodao više pametnih telefona u Kini od bilo kojeg drugog proizvođača - što uključuje i Xiaomi. To je posebno zanimljivo s obzirom na činjenicu da su Appleovi proizvodi u pravilu znatno više cijene od konkurentnih modela.

Ipak, neki upozoravaju da se Apple previše oslanja na jedan bitniji izvor novca, pametne telefone. Zanimanje potrošača za uređaje poput iPada je nastavilo padati, dok Mac proizvodi uglavnom ostaju na istim razinama kao i do sada. Možda će novi proizvodi poput većeg iPad modela i još manjeg MacBook Air računala promijeniti sliku.