POVRATAK STYLUSA

Apple želi olovku za upravljanje 12,9-inčnim iPadom

21.01.2015 u 08:55

Bionic
Reading

Kako je Appleu nedavno odobren patent za posebno dizajniranu olovku, glasine o većem modelu tableta iPad samo su se pojačale u krugovima analitičara. 12,9-inčni iPad Pro ipak se nije pojavio među osvježenim modelima predstavljenima krajem prošle godine, no u KGI Securitiesu smatraju kako je samo pitanje dana kada će u Cupertinu krenuti naprijed u konkurenciju na rastućem tržištu hibridnih računala

Ming-Chi Kuo iz analitičke kuće KGI Securities za AppleInsider izjavio je kako brojni patenti vezani uz stylus za upravljanje sadržajem sugeriraju kako će se u drugom kvartalu tekuće godine u Appleu konačno odlučiti na otkrivanje većeg iPada.

'S obzirom na to da je olovka preciznija od prstiju korisnika, ona može biti zgodnija od upravljanja mišem i tipkovnicom u nekim slučajevima. Vjerujemo kako će Appleovo rješenje poboljšati korisničko iskustvo 12,9-inčnog iPada', rekao je Ming-Chi Kuo.

AppleInsider navodi kako Kuo nije naveo neki poseban izvor za svoje predviđanje, uglavnom se oslanjajući na nedavno otkrivene patente Applea. S druge strane, za ovog analitičara se uglavnom vežu točna predviđanja pa su očekivanja vrlo velika. Što se tiče većeg modela iPada, nakon brojnih glasina prošle godine, analitičari su redom počeli vjerovati kako u Appleu žele konkurirati tržištu hibridnih računala, zahvaljujući kojima se, među ostalim, tržište PC-a počelo oporavljati

Osim osnovne funkcije stylusa, koji su u Appleu svojevremeno prezirali, Kuo smatra kako će se na tržištu nešto kasnije pojaviti i napredni model olovčice koja će omogućiti i '3D rukopis'. No tehnologija vezana uz to teško da će biti zrela za implementaciju u tekućoj godini.

Neki pak analitičari vjeruju kako Apple treba uvesti druge novitete osim nosivog gadgeta Watch, kako bi zadržao pažnju potrošača. Tablet iPad koji je ne tako davno uzdrmao tržište zabilježio je prvu godinu stalnog pada prodaje. Veliko je pitanje je li rješenje njegova izvedba u većoj dijagonali, sad kada pametni telefoni većih dijagonala preuzimaju pažnju korisnika tableta.

Koja platforma će točno pokretati iPad Pro i ostali detalji zasad ostaju nepoznanica.