BENDGATE JE STVARAN

Apple nas je lagao: Znali su za ozbiljan problem s iPhoneom 6

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 25.05.2018 14:56
  • Objavljeno 25.05.2018 u 14:56
iPhone 6

iPhone 6

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Apple ima velike planove za ovu godinu, ali čini se kako će se morati počistiti nered oko pojedinih modela pametnih telefona koje već neko vrijeme prodaje

Ekipa s web odredišta Motherboard pomno je prekopala interne Appleove dokumente koji su u javnost isplivali tijekom parnice pokrenute zbog problema sa zaslonom iPhonea (poznatijih kao Touch Disease) do kojih dolazi zbog savijanja Appleovog smartfona. Uspjeli su iskopati kako su jabučari znali da njihovi pametni telefoni imaju ozbiljan strukturalni propust.

prepoznajete li se?

Držite mobitel na ovim mjestima? Sada je pravo vrijeme da prestanete

Pogledaj galeriju
6

Testovi provedeni u Appleu pokazali su kako su iPhone 6 i 6 Plus višestruko skloniji savijanju nego što je to bio slučaj s njihovim prethodnicima. Točnije, iPhone je bio 3,3 puta, a veći 6 Plus čak 7,2 puta skloniji savijanju nego iPhone 5S. Oko tog propusta nastao je tzv. Bendgate jer su se iPhone 6 i 6 Plus savijali pod pritiskom boravka u džepu hlača.

U Appleu su sve dosad odbijali priznati kako problem postoji, tvrdeći kako su slučajevi savijanja iznimno rijetki. Čak su i bili pozvali novinare odabranih medija na upoznavanje s postupcima testiranja iPhonea.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Miroslav Wranka

Pokazalo se kako je u optužbama bilo ne samo dima već i vatre. Prema Appleovim internim dokumentima jabučari su bili svjesni problema i pokušali potiho ojačati sve modele proizvedene nakon svibnja 2016. godine. Prebacili su se na kućišta od otpornijeg aluminija (serija 7000) za modele iPhone 6S i 6S Plus, tvrdeći kako to nije imalo nikakve veze s Bendgateom.

Posljedice bi mogle biti ozbiljne. Dosad je prodano više od deset milijuna iPhonea 6 i 6 Plus, a ti su modeli još uvijek u prodaji.

Apple je već suočen s više od 60 zajedničkih tužbi diljem svijeta zbog 'prigušivanja' procesora u iPhoneu 7 i hardverskim problemima s iPhoneom 7 Plus. Ostaje za vidjeti hoće li eventualni spor pokušati riješiti nagodbom ili će se odlučiti za dugogodišnje parničenje, piše Forbes.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!