DIGITALNE USLUGE

Apple je predstavio hrpu novih plaćenih usluga: TV, gejming, kartice i časopise

25.03.2019 u 19:49

Bionic
Reading

Američki proizvođač predstavio je nekoliko usluga kojima nastoji privući veći broj korisnika prema svojem sve opširnijem softverskom i hardverskom ekosustavu

Apple je tijekom predstavljanja u Steve Jobs Theatreu predstavio nekoliko novih digitalnih usluga. Prvi na redu bili su Apple News+, plaćenu verziju Apple Newsa koja uključuje časopise. Interaktivne verzije časopisa sada će imati animirane naslovnice te će se i sami adaptirati prema korisničkim područjima interesa.

Apple News+ kombinacija je standardnog časopisa i animiranih elemenata. On izgleda kao futuristička verzija standardnih i digitalnih časopisa - uključujući animacije i specijalne editorijale. Personalizacija časopisa napravljena je kako bi zaštitila privatnost korisnika - sadržaji se downloadaju na uređaj, a iPhone i iPad pomoću ugrađene inteligencije biraju sadržaj prema korisniku - bez slanja ikakvih informacija Appleu.

Apple News+ košta 9.99 dolara mjesečno i, nažalost, trenutno nije dostupan u Hrvatskoj, a nije poznato ni kada će stići. Tračak nade polažemo u najavljeno širenje usluge na nove teritorije, uključujući u Australiju i Europu (počevši sa Engleskom).

Nakon Apple Newsa predstavljen je Apple Card, nova kartica iz Applea. Apple Card ima digitalni i analogni oblik, integriran je sa Apple uređajima, ima svoj program za nagrade, pomaže pri organizaciji mjesečnih troškova, nema proviziju te dolazi u SAD tijekom 2019.

Što se App Storea tiče, Apple se koncentrirao na gejming. Apple Arcade je gejming usluga koja funkcionira putem pretplate. Riječ je o usluzi koju se plaća mjesečno, a pruža pristup nizu ekskluzivnih naslova bez ograničenja. Igre se mogu igrati na iPhoneu, Macu, iPadu i Apple TV-u bez spajanja na internet, a sve dolaze bez dodatne naplate i mikrotransakcija. Apple Arcade će biti dostupan u preko 150 zemalja ove jeseni. Cijena usluge još nije poznata.

Nakon Apple Arcadea na red je došla televizija. Apple TV Channels je usluga koja svim članovima Apple Familyja, a povezuje sve pretplate u jedno sučelje gdje sve možete birati i gledati uz preporuke koje stvara umjetna inteligencija. Apple dolazi na Mac i pametne TV uređaje, počevši sa Samsungom, pa nakon toga na Sony, LG i ostale. Apple TV bit će dostupan većem broju korisnika diljem svijeta. Trenutno nije poznato dolazi li u Hrvatsku.

Nakon toga je predstavljen Apple TV+, nova pretplatnička usluga digitalne televizije koja pretplatnicima donosi brojne ekskluzivne sadržaje. Prezentaciju Apple TV-a Plus vodili su Steve Carell, Reese Witherspoon, Steven Spielberg, Jennifer Aniston i mnogi drugi. Apple TV+ je usluga kojom Apple nastoji konkurirati Netflixu i drugim digitalnim TV uslugama, korisnike će pokušati privući brojnim ekskluzivnim sadržajima, a bit će dostupna u više od sto zemalja od ove jeseni. Cijena još nije poznata.

  • +4
Apple event 25. 3. 2019. Steve Jobs Theatre Izvor: Screenshot / Autor: Apple