praćenje na steroidima

Apple je iz dućana upravo maknuo aplikaciju koja služi za - uhođenje

12.11.2019 u 13:04

Bionic
Reading

Upitna aplikacija Like Patrol pretplatnicima je omogućila praćenje lajkova, komentara i objava drugih korisnika Instagrama nakon što je Instagram prošlog mjeseca maknuo karticu 'following'

Apple je iz svojeg dućana aplikacijama nedavno maknuo aplikaciju Like Patrol. Like Patrol je aplikacija nezavisnog razvojnog tima koja pretplatniciam omogućava da vide objave osobe s kojom vrše interakciju, prenosi Business Insider.

Osnivač kompanije Sergio Luis Quintero u razgovoru za CNET navodi da je aplikacija bila 'nešto kao 'Following' kartica, samo na steroidima'.

Punokrvni špijunski softver

Za godišnju članarinu od 80 dolara pretplatnici su mogli filtrirati podsjetnike prema spolu, što korisniku pruža uvid u to prate li njihovi kontakte muške ili ženske profile. Life Patrol je čak imao algoritam koji je mogao zaključiti jesu li te osobe atraktivne ili ne. Na službenoj stranici aplikacije Life Patrol ublažuje špijunski potencijal aplikacije suflirajući korisniku da s aplikacijom bezbrižno prati lajkane objave bez bojazni da će propustiti nešto važno'.

Čak idu toliko daleko da kupcima predlažu da s aplikacijom 'pronađu nove prijatelje zahvaljujući uvidu u lajkane objave'. Nepotrebno je naglašavati da se aplikacija prije svega koristi za puno zloćudnije namjene.

Appleovo micanje aplikacije iz App Storea samo je jedan od primjera kontinuiranog nastojanja tehnoloških kompanija da obuzdaju zlouporabu korisničkih podataka. Instagram je nedavno objavio da uskoro šalje nadogradnju koja će korisnicima pružiti kontrolu nad Instagram podacima koje dijele sa vanjskim kompanijama, dok je Facebook već napravio nešto slično (pogotovo nakon što je s društvene mreže procurila hrpa podataka o korisnicima grupa).

Aplikacije poput Like Patrola spadaju u novi val špijunskog softvera za privatne korisnike koji im omogućavaju da prate i špijuniraju partnere i članove obitelji. NPR-ova studija iz 2015. otkrila je da 75 posto utočišta za žrtve obiteljskog nasilja ima iskustva sa osobama koje su partneri nadgledali pomoću stalkerwarea.