LOBIRANJE PROTIV ŠPIJUNIRANJA

Apple, Google i društvo pritišću Obamu

17.12.2013 u 20:39

Bionic
Reading

Direktori nekih od najvećih svjetskih tehnoloških tvrtki sastat će se s američkim predsjednikom kako bi lobirali za promjenu politike američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA)

Petnaesteročlano izaslanstvo iz Silicijske doline, među kojima su direktori Applea, Yahooa i Googlea, razgovarat će s Barackom Obamom i potpredsjednikom Joeom Bidenom tek dan nakon što je savezni sudac presudio kako je prikupljanje telefonskih metapodataka vjerojatno neustavno, piše Guardian.

Obami su na vrata pokucali Tim Cook (direktor Applea), Marissa Mayer (direktorica Yahooa) i Eric Schmidt (izvršni predsjednik Googlea). Pratit će ih viši dužnosnici Comcasta, Facebooka (glavna financijašica Sheryl Sandberg), Microsofta, Twittera i Netflixa, kao i Randall Stephenson (direktor telekom diva AT&T-a).

Na presudu suca Richarda Leona još može biti uložena žalba. No i ovako je jedan od najznačajnijih pravnih poraza za NSA od objave prvih dokumenata kojih se dočepao zviždač Edward Snowden. Moguće je da će to biti točka preokreta, kako za NSA, tako i za internetsku privatnost općenito.

Obama, bivši odvjetnik koji se bavio ustavnim pravom i protivio se pretjeranom državnom nadzoru kao senator, sad se mora nositi s presudom koja zaključuje kako masovno prikupljanje podataka vezanih uz telefoniranje vjerojatno krši četvrti amandman američkog Ustava, koji zabranjuje neopravdani pretres i zapljenu.

Predstavnici tehnoloških divova već su obznanili zahtjev za opsežnu reformu digitalnog nadzora i praćenja putem otvorenog pisma, u kojem su između ostalog tražili zabranu masovnog prikupljanja podataka.

To što su tehnološki divovi, koji inače i sudski ratuju jedni protiv drugih, nastupili jedinstveno i javno smatra se značajnim trenutkom u raspravi oko tome kako NSA radi svoj posao.

Ta je industrija sve utjecajnija u službenom Washingtonu, a tehnološki je sektor od vitalnog značaja za ekonomiju SAD-a. Uz to, mnogi u Silicijskoj dolini financijski podržavaju Demokratsku stranku, što je uključivalo i donacije za reizbor aktualnog predsjednika.