Praćenje lokacije

Apple AirTag dobiva konkurenciju? Evo što priprema Google

17.01.2023 u 14:51

Bionic
Reading

Ako je vjerovati informacijama koje su procurile na internet, Google navodno radi na uređaju za praćenje lokacije kako bi se natjecao s Appleovim AirTagom i sličnim uređajima

Programer Kuba Wojciechowski, koji uobičajeno pronalazi skrivene dragulje ove vrste, otkrio je na Twitteru reference koje pokazuju da Google radi na podršci za oznake lokatora u Fast Pairu — svojoj metodi za brzo uparivanje obližnjih bluetooth uređaja. Iz svega se da zaključiti da Google razvija vlastitu verziju uređaja ove vrste.

Googleov lokator, prema objavi Wojciechowskog, nosi kodni naziv Grogu, što je ime lika bebe Yode iz serije 'Star Wars The Mandalorian', a alternativni nazivi su mu navodno GR10 i Groguaudio. Na njemu trenutno radi Googleov Nest tim, a Wojciechowski sugerira da bi mogao doći u više opcija boja i uključivati ugrađeni zvučnik koji će pomoći korisnicima da lociraju nestali uređaj putem zvuka, kao što to nudi Apple AirTag.

Wojciechowski također tvrdi da bi uređaji za praćenje Grogu mogli podržati bluetooth LE i ultraširokopojasni raspon (UWB). Googleovi vodeći mobilni uređaji Pixel 6 Pro i Pixel 7 Pro podržavaju UWB povezivanje, ali njihova je primjena dosad bila ograničena na značajke poput Nearby Sharea iako UWB nudi mnogo veću preciznost od bluetootha za lociranje izgubljenih predmeta, pružajući mogućnost prikazivanja i procjene udaljenosti te uputa.

Wojciechowski procjenjuje da bi Google mogao najaviti proizvod tijekom developerske konferencije Google I/O u svibnju 2023. te da bi se trackeri mogli objaviti uz nove uređaje Pixel tijekom jeseni.