GEJMING

Američki kongres dozvolio neizravno novačenje djece putem streaming servisa

31.07.2020 u 14:43

Bionic
Reading

Prijedlog demokratske zastupnice kongresa Alexandria Ocasio-Cortez o zabrani promocije novačenja u američkoj vojsci putem streaming servisa za videoigre nije dobro prošao na glasanju tijekom kojeg su na stranu vojske pored relativno predvidljivih republikanaca stali i mnogi demokrati

Američki kongres nije izglasao amandman koji bi američkim vojnim snagama omogućio regrutiranje novaka putem reklama na svojem prijenosu na Twitchu. Da je prošao, amandman bi imao izravni utjecaj na godišnji vojni budžet te način na koji ga Pentagon može formirati.

Izvor: Društvene mreže

Ocasio-Cortez je tvitala svoje mišljenje o tehnološkoj pismenosti velikog broja kolega:

Demokratska zastupnica dala je govor u kojem je naglasila opasnost koje novi neistraženi mediji mogu predstavljati rekavši da 'djeca ne bi smjela biti ciljana reklamama, pogotovo onima vezanima uz vojsku'. 'U trenutku kad ovo govorim, djecu na platformama poput Twitcha bombardiraju reklamama koje izgledaju kao nagradne igre za gejmerske periferije te koje, među ostalim, mogu ispuniti djeca od 12 godina starosti. Ovdje ne govorimo o programima za obrazovanje.'

Podsjetimo, Američka vojska već neko vrijeme nastoji unovačiti tinejdžere uvođenjem popularnih elemenata poput timova za esportove. Prema izvješću Military.com, samo u fiskalnoj 2019. na ovaj je način unovačeno 3500 novaka.

Govor AOC pred kongresom dolazi u jeku prekida vojne promocije putem Twitcha gdje su za vrijeme prijenosa moderatori izbacivali sve koji su streamerima postavljali pitanja vezana uz 'američke vojne zločine'. Cijeli skandal je prisilio moderatore i organizatore da 'sagledaju interna pravila vezana uz određene platforme'. Ova službena izjava stigla je nakon burne reakcije brojnih gledatelja, kao i samog Twitcha.

Situaciji nije nimalo pomogla Twitcheva zabrana lažnog reklamiranja kojime je vojska djeci obećavala Xbox Elite Series 2 kontroler, samo da bi ih poveznicom katapultirala na stranicu za novačenje.