DVOGLAVA ZVIJER

AMD predstavio najbržu grafičku karticu na svijetu

09.04.2014 u 14:57

Bionic
Reading

AMD je jučer u potpunosti otkrio najbržu i najmoćniju grafičku karticu na svijetu, Radeon R9 295X2, dizajniranu za ultra-entuzijaste u samom vrhu igranja na računalima. Prvi put u industriji je predstavljen i tvornički integriran zatvoreni sustav vodenog hlađenja

Na ploči unutar aluminijskog kućišta se osim dvije procesorske jezgre ukupne procesorske snage od 11,5 teraflopsa nalazi i 8GB GDDR5 memorije. Svaki GPU od 6,2 milijarde tranzistora sadrži i 2.816 stream procesora GCN2 arhitekture. Ukratko, ova komponenta je san snova za sve zaluđene u računalne igre, a AMD je uspješno ubacio dva Hawaii GPU-a na jednu karticu.


'Još jednom je dokazano da Radeon znači igranje', rekao je Matt Skynner, korporativni potpredsjednik AMD-a. 'Ova dual-GPU kartica će pružiti vodeće iskustvo pri igranju u 4K razlučivosti', dodao je.

Početak prodaje se očekuje kasnije ovaj mjesec, a Nvidia se ima razloga brinuti - R9 295X2 će koštati 1.499 američkih dolara, što je mnogo jeftinije od njihovih rješenja. Ipak, za očekivati je da će cijene konkurentno padati (upečatljivije), jer je jedna R9 290X kartica košta tek trećinu ovoga što je AMD otkrio. Petstotinjak dolara 'viška' zbog integriranja dva GPU-a bi se mnogima moglo učiniti previše.