JEDNI SANJAJU, DRUGI...

Alibaba prestigao Amazon s dronovima za dostavu

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 09.02.2015 07:30
  • Objavljeno 09.02.2015 u 07:30
Alibaba

Alibaba

Izvor: Screenshot / Autor: Alibaba

Amazonov CEO Jeff Bezos možda ima san u kojem će ova trgovina svojim potrošačima dostavljati robu bespilotnim letjelicama, no do realizacije u stvarnosti će sasvim sigurno proći još neko vrijeme. S druge strane, kineski div Alibaba je već počeo s pilot-programom u kojem multirotori odrađuju dostave odabranim korisnicima

Problemi kod dostave takvim letjelicama su uglavnom tehničke prirode, čega su i u Amazonu bolno svjesni. Pravne i tehničke regulacije tek trebaju biti osigurane, a tehnologija je još uvijek upitna za dostavu bilo gdje osim u samoj blizini skladišta.

Alibaba ne odustaje, a 450 odabranih potrošača iz Pekinga, Šangaja i Kantona moći će si naručiti određeni brand čaja te računati na dostavu za manje od sat vremena od narudžbe. Tehnički je, barem prema nekim medijima, u pitanju prvi put da članovi javnosti mogu naručiti nešto i dobiti dostavljeno na ovaj način, iako je jasno da je stvar od šire uporabe još jako daleko. Testni program Alibabe će trajati svega nekoliko dana, a paketi s čajem će morati biti mase manje od 340 grama.


Više informacija je moguće pronaći ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!