PUNO PREPREKA

Dostava bespilotnim letjelicama? Neće baš uskoro

08.09.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Amazon, Google i ostali IT divovi u posljednje vrijeme pokazuju sve više zanimanja za bespilotne letjelice - njima bi se mogli osigurati internet nedostupnim mjestima, dostavljati pošiljke i još mnogo toga. Ipak, tehnoloških prepreka je podosta...

Dok Amazon traži dopuštenje testiranja svog projekta za dostavu paketa izravno iz skladišta, Google je nedavno otkrio Project Wing. Naravno, riječ je o svojevrsnim pokusima, a stručnjaci iz NASA-e već neko vrijeme traže rješenje kontrole niskoletećih letjelica. Štoviše, radi se na izradi prave kontrole leta vezane uz objekte koji lete na visinama do otprilike 150 metara, nedaleko od Googleovog sjedišta u Mountain Viewu.

Baš poput uobičajene kontrole leta, male letjelice bi prije i za vrijeme leta dobivale instrukcije i informacije o stanju vremena, riziku i lokaciji drugih letećih objekata i slično. Ipak, upravo zbog veličine tih letjelica stvar je kudikamo teža za upravljanje od punokrvnih zrakoplova.

Kako piše NYT, osim tehnoloških prepreka, problematična je i isplativost. Kako bi dostava paketa bespilotnim letjelicama bila komercijalno isplativa, morala bi biti zadovoljena dva vrlo važna parametra - koliko ljudi živi na nekom području te koliko ih je uopće spremno plaćati takvu uslugu.


Osim dostave paketa, letjelice stručnjaci primarno vide u kontroli posjeda, dodatnoj sigurnosti i poljoprivredi. Dok stručnjaci IT divova i NASA-e rade na rješenju, izgledno je da će stvari ostati tek kao dio eksperimentalnih programa, a svako obećanje valja uzeti sa zrnom soli - posebno jer inertna regulatorna tijela još nisu donijela konkretne pravilnike za ovaj dio tehnologije, sve dostupniji amaterima. Google optimistično navodi kako rješenje vidi u manje od desetljeća.

Njihove letjelice bi bile opremljene vrlo naprednim sustavima izbjegavanja i detektiranja drugih objekata, pomognutih mnoštvom različitih senzora. Međutim, i dalje ostaje rizik i problem upravljanja takvim letjelicama u srcu kakvog napučenog grada