AGILNO OBRAZOVANJE

Algebra razvila IT kolegij s Amerikancima

07.01.2014 u 18:25

Bionic
Reading

Kolegij 'Programsko inženjerstvo' prvi je na stručnim IT studijima koji, uz standardne metode modeliranja poslovnih procesa, kroz više od polovice kolegija obrađuje agilne metode kao što su Scrum, Extreme Programming ili Kanban

Program ovog kolegija na preddiplomskom studiju primijenjenog računarstva Visokog učilišta Algebra razvijen je u suradnji sa Sveučilištem Washington u SAD-u.

Uz nositelje, na pripremi programa je radio i Mitch Lacey, glavni predavač na certifikacijskom programu Agilnog razvoja Sveučilišta Washington i autor priručnika The Scrum Field Guide

'Novi uvjeti na tržištu zahtijevaju drugačije, ali provjerene pristupe koje i mi nastojimo prenijeti studentima čim se dokažu na svjetskoj razini. Agilne metode razvoja i vođenja projekata postale su zadnjih godina glavne metodologije razvoja u gotovo svim globalnim tehnološkim tvrtkama.

Uz klasične metode poučavanja u nastavi često koristimo i nekonvencionalne metode koje uključuju igraće karte, loptice i slična pomagala, ali ono što je najvažnije - studijsko gradivo biva iznimno brzo shvaćeno i primijenjeno, a studenti obožavaju ovakav pristup', kaže Zvonimir Križ, predavač na kolegiju Programsko inženjerstvo, ujedno i voditelj razvojnih timova u informatici Privredne banke Zagreb.

Zajednički razvoj kolegija Algebre i Sveučilišta Washington nastao je kao rezultat suradnje Algebre s udrugom Agile Croatia.