BAT BOT

Ako se (ne) plašite šišmiša, što kažete na njihovo robotsko izdanje?

15.02.2017 u 07:06

Bionic
Reading

Neminovno je da će se razvojem robotike bespilotne letjelice budućnosti sve više pojavljivati. Bilo da je riječ tek o razonodi, misijama spašavanja i potrage ili nečem trećem, letjelice moraju biti vrlo sigurne i jednostavno bolje od onoga što je danas na raspolaganju. Tu u priču ulijeće ni manje ni više nego - robotski šišmiš

Let šišmiša i dan-danas fascinira istraživače diljem svijeta. Ne samo da je riječ o jedinim sisavcima koji mogu aktivno letjeti, već su fenomenalni u tome. Obrušavanja, iznenadno skretanje, uspinjanje, sve ovo šišmiši su savladali do te mjere da se već godinama proučava mehanika njihovog leta.

Glavnu zaslugu za takve letne mogućnosti pruža letna kožica, jasno, no način na koji se ona kreće je od goleme važnosti za istraživače. Tri istraživača sa Sveučilišta Caltech kreirali su vlastito robotsko izdanje, koje se pri letu u mnogočemu oslanja na let pravog šišmiša. Tanka letna kožica razapeta je na tijelu letjelice i njom se upravlja nizom 'kostiju', zahvaljujući kojima je moguće izvođenje složenih kretnji u zraku. Upravo rekreiranje jedinstvene strukture šišmiša i upravljanja letnom kožicom bilo je glavni cilj ovog istraživanja, objavljenog u znanstvenom žurnalu Science Robotics.

Bat Bot B2 mase je svega 93 grama, što je manje od prosječnog pametnog telefona, a riječ je o potpuno samostalnom robotu koji u sebi nosi sve senzore i računalo potrebno za let i navigaciju. Robotski šišmiš može čak izvesti i obrušavanje poput pravog šišmiša u lovu na plijen.

Upoznajte robotskog šišmiša - Bat Bot Autor: Science Magazine

Gdje je onda tu faktor sigurnosti spomenut na početku priče? Pa, istraživači napominju kako je let ovakvih robota višestruko sigurnije rješenje od postojećih s mnoštvom tvrdih i pokretnih dijelova. Leteća kožica i cijela struktura Bat Bota vrlo su savitljivi i lagani. K tome postoji potencijal da ovakvi roboti mogu biti pouzdaniji u nekim uvjetima, gdje bi tipične multirotorske letjelice mogle zakazati u radu.

Via Mashable