NOVI NAPAD

Adobeu ukrali podatke o skoro tri milijuna korisnika

04.10.2013 u 08:46

Bionic
Reading

Hakeri su softverskoj tvrtci poznatoj po Flashu i Photoshopu pokrali podatke o kreditnim karticama 2,9 milijuna korisnika i dio izvornog koda za popularne programe

Sofisticirani napad, kako su ga nazvali u Adobeu, lopovima je donio i enkriptirane lozinke te druge osobne podatke korisnika, piše New York Times, kao i kopije izvornog koda nekih popularnih programa.

Nema naznaka da su se uspjeli dokopati neenkriptiranih brojeva kreditnih kartica. Za svaki slučaj, Adobe je obavijestio korisnike i kartičarske kuće te resetirao lozinke.

Upad u Adobe jedan je u nizu cybernapada na velike i istaknute organizacije. Da nešto ne štima, postalo je jasno tijekom prošlog tjedna, kada je između ostalog na jednom poslužitelju otkriven dio izvornog koda za ColdFusion, program koji koriste američki Senat, 75 tvrtki s Fortuneovog popisa prvih sto i više od deset tisuća kompanija diljem svijeta.

U Adobeu kažu kako zasad ne vide potencijalni rizik za korisnike. No s obzirom na to da su se hakeri dokopali izvornog koda, mogli bi u njemu pronaći sigurnosne propuste koje će iskoristiti.