FINANCIRA I NASA

3D ispisom od asteroida ćemo stvarati svemirske brodove

12.06.2016 u 08:32

Bionic
Reading

Rudarenje će se voditi u svemiru, na brojnim tijelima poput asteroida - desetljećima su u to vjerovali futurolozi. Stvari su sad bliže no ikad, zahvaljujući financijskim sredstvima iz NASA-e i viziji koju ima kompanija Made In Space. Zahvaljujući tehnologijama poput 3D ispisa, asteroide bi se moglo pretvoriti u svemirske brodove iz kojih bi se mogli vaditi vrijedni materijali

Zlato, platina i brojni drugi minerali izgledno krase mnoštvo tijela unutar Sunčevog sustava. SAD je čak već s birokratske strane postavio temelje za rudarenje u svemiru, no ovaj put zapinje ona tehnološka strana priče.

Najbitnija stavka je - isplativost. Naime, nije pretjerano isplativo lansirati svemirsku letjelicu sa Zemlje koja će doći do asteroida i eventualno rudariti na njemu, ili ga pak privući bliže Zemlji. Stoga je mlada kompanija Made In Space iz Kalifornije predložila nešto jednostavnije - privući asteroide tako da ih se pretvori u daljinski kontrolirane letjelice.


Robotska letjelica kakvu su oni zamislili bi tako s minimalnim teretom stigla do asteroida, iskoristila nešto resursa s njega i 3D ispisom kreirala jednostavne pogonske motore i navigacijske sustave. Asteroidi bi se nakon toga usmjerili u mjesto koje bi Zemljani odabrali za rudarenje, nakon čega bi robotska letjelica nastavila svoj put prema sljedećem asteroidu za ponavljanje procesa.

NASA je za studiju izvedivosti odlučila uložiti 100 tisuća dolara pa je očito da nije riječ o potpuno 'ludoj' ideji. Više o planu, ilustracije robotske letjelice i tehnološkim zaprekama moguće je saznati na Space.com