NEMANJA, KERIM, OMER...

Zrinjski ustaški klub? Evo što Izraelac na čelu mostarskog kluba kaže o tome

23.08.2023 u 17:34

Bionic
Reading

Član uprave Zrinjskog iz Mostara, izraelski biznismen Amir Gross Kabiri, brojni novinari i uglednici ocijenili su neistinitim i zlonamjernim tekst kojega je objavila najtiražnija talijanska sportska tiskovina Gazzeta dello Sport kojim su nogometnog prvaka Bosne i Hercegovine nazvali ustaškim klubom.

U izdanju od ponedjeljka, Gazzeta je objavila članak novinara Lorenza Topella s naslovom 'Zrinjski iz Mostara, ustaški klub koji osvaja Europu' u kojemu se autor osvrće na uspjeh prvaka Bosne i Hercegovine koji je ostvario povijesni uspjeh plasmenom u natjecanje po skupinama nekog od europskih natjecanja. Naveo je kako su komunističke vlasti zabranile rad Zrinjskog 1945. godine 'zbog nikad prikrivene ustaške nostalgije od strane kluba i njegovih navijača'.

Topella je naveo i kako u momčadi uglavnom igraju Hrvati, te da na grbu nose 'crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizami' i u tom kontekstu spominje i rušenje Staroga mosta. U posebnom reagiranju na članak u talijanskoj tiskovini potpredsjednik Zrinjskog Amir Gross Kabiri, koji se deklarirao kao Židov i izrealski biznismen, rekao je kako neće dopustiti narušavanje ugleda Zrinjskog te da prema tavim pojavama neće imati tolerancije. Ocijenio je kako je današnji HŠK Zrinjski sve suprotno od navedenog u članku La Gazzete dello Sport.

'Zrinjski je simbol inkluzivnosti, izvrsnosti i različitosti i ponos je Mostara i BiH te će ostati vjeran svojim vrijednostima. Mogu vas uvjeriti, kao član ove zajednice već nekoliko godina, kao Židov iz Države Izrael, da prošlost nikada neće biti zaboravljena', rekao je Kabiri.

Više sportskih novinara iz BiH ocijenilo je napis talijanske tiskovine zlonamjernom i glupošću.

'To je apsolutna glupost', rekao je predsjednik Asocijacije sportskih novinara u BiH Emir Delić u izjavi za portal Bljesak. Dodao je da takve navode najbolje demantira sastav bosanskohercegovačkog prvaka te da uprava nikada nije zagovarala radikalizam.

Dino Kurbegović, sportski novinar iz Zenice istaknuo je kako je Zrinjski najuspješnija nogometna momčad u BiH u kojoj igraju Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

'Za Zrinjski nastupaju Nemanja, Slobodan, Kerim, Omer, Adnan, Tomislav, Hrvoje, Zvonimir... Da je ustaški klub kao što pišu kolege iz Gazzete ne bih se složio', istaknuo je. Dodao je kako nikada na stadionu Zrinjskog nije doživio nikakvu neugodnost.

Dramaturg Dragan Komadina, autor budućeg filma o HŠK Zrinjskom naveo je kako će se tim djelom pokazati posve drukčija istina o mostarskome klubu.

Dugogodišnji novinar koji je objavio više publikacija i knjiga o sportu, Miljenko Karačić za Bljesak je kako je tekst u talijanskoj novini zlonamjeran i proizvoljan, a autor neinformiran. Zrinjski je najprije osnovan kao Đački športski klub, a kasnije je 1920-ih je postao Hrvatski športski klub Zrinjski. Zabranile su ga komunističke vlasti 1945. godine, a ponovno je obnovljen njegov rad 1992. godine.