NA OPROŠTAJU DUDE IVKOVIĆA

Zoran Čutura otkrio nam je s kime je Dario Šarić u Grčkoj vodio ozbiljan razgovor

21.09.2017 u 10:56

Bionic
Reading

Legendarni srpski trener Dušan Ivković oprostio se u Pireju službeno od košarke u društvu aktivnih zvijezda, ali i nekadašnjih igrača koji su obilježili dio njegove karijere. Od hrvatskih velikana na spektaklu u Grčkoj bili su Dino Rađa i Zoran Čutura, a od aktivnih igrača 23-godišnji Dario Šarić, kojem je to bilo prvo pojavljivanje u javnosti od ispadanja s Eurobasketa

Na spektaklu između Olympiacosa i momčadi 'Dudinih zvijezda', utakmici koja je igrana u dvorani Mira i prijateljstva u Pireju, gledatelji su mogli vidjeti mnoge velikane kao što su Miloš Teodosić, Dario Šarić, Bogdan Bogdanović, Cedi Osman, Kostas Sloukas, Thomas Heurtel, Viktor Hrajapa, Boban Marjanović, Nikos Zizis i drugi.

Utakmici su prisustvovale i legende europske košarke Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Žarko Paspalj, Teodoros Papaloukas, Jure Zdovc, Dražen Dalipagić i drugi. Uz teren su bili i Željko Obradović te najbolji srpski tenisač Novak Đoković.

>> Drama u obitelji Šarić; novi prljavi detalji iz svlačionice

Također je zanimljivo spomenuti kako su 'Dudine zvijezde' pobijedile 113:103, uz dodatak kako je utakmica nakratko prekinuta 28 sekundi prije kraja, uz ovacije gledatelja, jer je 73-godišnji Ivković tijekom bogate karijere osvojio točno 28 trofeja, od čega je dva puta bio prvak Europe s Olympiacosom.

'Kad me Duda nazvao, zamalo sam pao sam sa stolca! Od kraja moje igračke karijere najčešće smo se viđali kada sam bio u ulozi novinara, a on kao izbornik Srbije. Kontakti nisu bili učestali tako da mi je bilo drago što me se sjetio jer sam se osjetio na pola minute jako važnim i integralnim dijelom velike košarkaške povijesti', kazao je za tportal 55-godišnji Zoran Čutura.

O samom spektaklu u dvorani Mira i prijateljstva u Pireju Čutura je rekao:

'Kada sam na licu mjesta vidio o čemu je riječ, postalo mi jasnije o čemu se radi. Duda Ivković istovremeno slavi 50 godina rada u košarci i ujedno se oprašta od trenerskog posla. E sad, zašto oproštaj nije održan u Beogradu, nije mi jasno, čuo sam tek da je to iz političkih razloga. No sve je napravljeno vrlo raskošno i s jako puno uzvanika. Duda je ovim oproštajem postavio visoke standarde! U konačnici mi je drago što sam pozvan jer sam vidio ljude koje nisam vidio jako, jako dugo', dodao je dobro raspoloženi Čutura, koji je u Atenu otišao u društvu supruge Gordane.

'S obzirom na to da je u Ateni više od 30 stupnjeva Celzijusa, odlučio sam spojiti obavezni dio s dijelom opuštanja sa suprugom, koja je na moje iznenađenje uzela nekoliko dana godišnjeg odmora, pa smo produžili boravak u ovom lijepom gradu još nekoliko dana. Od sunca sam crven po čelu kao neki Čeh, ha, ha.'

Zanimalo nas je kako je raspoložen bio 23-godišnji Dario Šarić koji se od debakla protiv Rusije, u osmini finala Eurobasketa, nikome nije javio. Čak ni tati Predragu:

'Za sve koji se brinu gdje je nestao Dario Šarić sada službeno mogu reći kako je pronađen i kako se ukazao u Pireju. Naravno da smo se Dario i ja pozdravili, zagrlio sam ga i rekao mu: 'Samo ti radi i treniraj. Pusti sve te priče.' Nisam ga želio gnjaviti i ništa pitati o porazu od Rusije. Kasnije sam na partyju, koji je priređen u čast Ivkoviću, vidio kako je bio u nekom ozbiljnom i opsežnom razgovoru s našim šefom struke (Dino Rađa, op.a.) i nisam ih želio smetati.'

  • +8
Legendarni srpski trener Dušan Ivković oprostio se u Pireju od košarke Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Poseban gost Novak Đoković

Dodajmo još kako je na spektaklu u Pireju bio i nekadašnji teniski broj jedan Novak Đoković.

'Duda Ivković je profesor i otac svima nama u srpskom sportu. Nikad nisam igrao košarku, ali sam veliki košarkaški navijač i veliki sam navijač Ivkovića te svega što je učinio za našu košarku i svjetski sport', rekao je Đoković.

Kada je Ivkovićeva karijera u pitanju, svakako treba reći da je vodio brojne klubove, među kojima su Partizan, Aris, Radnički, Vojvodina, PAOK, Olympiakos, CSKA Moskva, Dinamo Moskva, Efes.

Dva puta bio je klupski prvak Europe (1997., 2012.), jednom pobjednik Eurokupa (2006.), po jednom je osvojio Kup Radivoja Koraća (1976.) te Saporta Kup (2000.). Osvojio je i 15 titula prvaka i kupova država u kojima je radio.

Od 1987. do 2005. bio je izbornik Jugoslavije, a na klupi Srbije sjedio je od 2008. do 2013. godine. Osvojio je zlato na Svjetskom prvenstvu (1990.), tri zlata na prvenstvu Europe (1989., 1991., 1995.), uz jedno kontinentalno (2009.) i olimpijsko (1988.) srebro.

  • +29
Eurobasket: Hrvatska - Rusija, osmina finala Izvor: Licencirane fotografije / Autor: FIBA