izborniku puno posla

Zlatko Dalić na Wales ide bez desetorice igrača sa svjetskog prvenstva

31.05.2019 u 10:15

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija ovog će petka odigrati prijateljsku utakmicu protiv niželigaša Omiša, koji slavi 100. rođendan, a gledateljima će se predstaviti prilično redizajnirana reprezentativna postava

Prošlog ljeta hrvatska nogometna reprezentacija ispisala je prekrasnu sportsku priču i stigla do ostvarenja kojem se nitko nije nadao - svjetskog srebra.

Uoči odlaska u Rusiju, reprezentacija je ispračena bez prevelikh očekivanja, a kamoli sanjarenja o nekakvom velebnom uspjehu. Još kad se sjetimo da je u eksluzivnom razgovoru za tportal Ivan Rakitić najavio mogućnost umirovljenja po svršetku svjetskog prvenstva, očekivali smo da će nakon tog turnira doći do osipanja glavnine momčadi.

>> Ovakva odluka Ivana Rakitića rastužila bi sve u Hrvatskoj!

No, onda je Dalić uspio mobilizirati igrače, probuditi ponos, napuniti igrače samopouzdanjem i momčad je iz utakmice u utakmicu nizala pobjede. Sve do finala, u kojem je na kraju morala čestitati Francuskoj.

Uslijedili su dani slavlja, ali i počela 'kapati' oproštajna pisma - Vedran Ćorluka, Danijel Subašić, Mario Mandžukić... Zahvalili su se na zajedničkim danima u hrvatskom dresu i napustili reprezentaciju.

  • +31
Kvalifikacije za Euro 2020, Mađarska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iz nje je još tijekom turnira, zbog svog inata - morao otići i Nikola Kalinić.

Međutim, nisu tu stali Dalićevi problemi. Neki su igrači tijekom jesenskog dijela sezone zaradili teške ozljede (Marko Pjaca, Josip Pivarić, Šime Vrsaljko), neki su imali drugih zdravstvenih problema (Ivan Strinić), dok su neki osjetili preveliki zamor materijala, poput Ivana Rakitića.

Pridodamo li njima i lakše ozljeđenog, ali nespremnog za ovu utakmicu, Antu Rebića, dolazimo do brojke od deset igrača koji su bili na svjetskom prvenstvu, a sada nisu na dispoziciji izborniku Daliću.

Naravno, trebamo još pričekati da se reprezentaciji priključe Mateo Kovačić, koji je u srijedu s Chelseajem osvojio Europsku ligu, pa onda još i Dejan Lovren, čiji Liverpool u subotu igra finale Lige prvaka, i nadati se da na njima neće biti posljedica od ovih posljednjih utakmica.

Prema tome, koliko god se svima činilo da je Dalićev posao 'najlakši na svijetu', sada mu sasvim sigurno nije jednostavno.

Istina, ima igrača koji su u dobroj formi (Mario Pašalić, Andrej Kramarić, Mateo Kovačić, Domagoj Vida), ali i dosta njih koji moraju preuzeti odgovornost, iako nikad nisu igrali na toj najvišoj razini (Karlo Bartolec, Dario Melnjak, Bruno Petković).

Podsjetimo i da je lipanj prilično često, posebice zadnjih godina, znao biti opasan za naše reprezentativce, pa je posve jasno da sada i okršaj s Walesom, a koji nakon poraza u Budimpšeti ne ostavlja prostora za ništa drugo osim pobjede, stvara nevjerojatni pritisak.

Ipak, vjerujemo u Dalićev izbor i da je dobro procijenio tko taj teret može iznijeti na leđima jer s ovom utakmicom neki bi se na mala vrata mogli ugurati u početnu postavu.