STATISTIKA SVE GOVORI

Zlatko Dalić uoči okršaja protiv Walesa ima veliki problem; neke naše izbornike ovo je koštalo otkaza

27.05.2019 u 10:38

Bionic
Reading

Za hrvatsku nogometnu reprezentaciju ove srijede u Splitu počinju mini-pripreme za važni kvalifikacijski ogled protiv Walesa (Osijek, 8. lipnja, 15 sati). Izbornik Zlatko Dalić jako dobro zna kakve su njegovi prethodnici nevolje doživljavali u lipanjskim ogledima, a razlog je što su mnogi igrači u svojim glavama već na godišnjem odmoru

Nogometna sezona primakla se samom kraju, prvenstva su okončana u većini europskih zemalja, ali to ne znači da je kraj nogometnim uzbuđenjima.

Pred Mateom Kovačićem i njegovim Chelseajem ove srijede je finalna utakmica Europske lige protiv Arsenala, dok Dejana Lovrena u subotu u Madridu čeka finale Lige prvaka, između njegova Liverpoola i Tottenhama.

No, nakon europskih klupskih uzbuđenja, početak lipnja donosi i nove reprezentativne obveze, nakon čega definitivno pada zavjesa na sezone 2018/19.

Međutim, koliko god se u Hrvatskoj veselili novim druženjima s Modrićem, Rakitićem, Vidom i ostalim članovima Dalićeve družine, samom izborniku ogled protiv Walesa i ne jamči - mir i veselje.

  • +31
Kvalifikacije za Euro 2020, Mađarska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Naime, već pri samoj objavi kandidata za ovu utakmicu, izbornik srebrne reprezentacije s posljednjeg svjetskog prvenstva, upozorava na probleme koje ima.

'Brine me što neki nisu u formi i što ne igraju, pogotovo naš zadnji red. Jasno je meni i da su igrači nakon naporne sezone mislima na odmoru i da su svi iscrpljeni. Igrači za koje je sezona završila dobili su mini programe koje moraju raditi. Svi su svjesni da protiv Walesa nemamo pravo na pogrešan korak. Protiv Mađarske nam se dogodio kiks, ali bolje sada nego kasnije jer nema previše utakmica za popravak', naglasio je prošlog ponedjeljka izbornik Dalić.

Ono što dodatno opterečuje ovu generaciju igrača jest činjenica da tijekom lipnja - iz posve objektivnih razloga - ne blista.

U posljednja tri lipanjska službena ogleda, bilo u kvalifikacijama za EP ili SP, Hrvatska ne zna za pobjedu. U ciklusu iz 2013. godine, dok je Hrvatsku vodio Igor Štimac, slavili su Škoti. Dvije godine kasnije, u Splitu je Hrvatska Nike Kovača odigrala 1:1 protiv Italije, a u lipnju 2017. godine, dok je na klupi Hrvatske sjedio Ante Čačić, doživjeli smo poraz na Islandu. Sva tri izbornika jako dobro znaju, i to su na svojoj koži osjetili, koliko su im spomenuti 'lipanjski kiksevi' naštetili.

Posljednju lipanjsku pobjedu, u kvalifikacijskim utakmicama upisao je Slaven Bilić protiv Gruzije 2011. godine (2:1). Ali sjetimo se da je i u toj utakmici bilo drame, odnosno da su nas poraza spasili pogoci Mandžukića i Kalinića u zadnjih 15-tak minuta utakmice.

'Protiv Walesa nas očekuje zahtjevna utakmica, prvo zbog termina u lipnju, a još se igra dosta rano u 15 sati. Međutim, vjerujem u ekipu, nemamo puno izbora nakon kiksa protiv Mađarske. Loša su iskustva s tim terminom, ali nemamo previše izbora,' kazao je Dalić.

Na taj problem satnice u razgovoru za tportal upozorio je i Andrej Kramarić. Napadač Hoffenheima prisjetio se prošlogodišnjeg prijateljskog ogleda sa Senegalom, koji je igran također u Osijeku, baš 8. lipnja. S time da je tada utakmica počela u 18 sati, a sada čak tri sata ranije.

'Kad se sjetim da smo se prošle godine, uoči SP-a, u Osijeku mučili protiv Senegala po vrućini. Samo da sada ne bude tako vruće, sparno; valjda se neće ponoviti takvo vrijeme… Sada moramo biti pravi i odgovoriti na sve izazove'.

Tako ispada, kada se sve uzme u obzir, kako izbornik Zlatko Dalić te njegovi bliski suradnici Ladić, Olić i Mrmić, s pravom strahuju od 'nove lipanjske avanture.' Priloženi popis lipanjskih utakmica od 2007. godine, kada je Luka Modrić postao nezaobilazan među prvih 11, ne izgleda baš sjajno. No, isto tako je jasno kako su iz tih utakmica nešto naučili...

Sve lipanjske kvalifikacijske utakmice Hrvatske

  • 11. 6. 1995. Ukrajina - Hrvatska 1:0
  • 5. 6. 1999. Makedonija - Hrvatska 1:1
  • 6. 6. 2001. Latvija - Hrvatska 0:1
  • 11. 6. 2003. Estonija - Hrvatska 0:1
  • 4. 6. 2005. Bugarska - Hrvatska 1:3
  • 2. 6. 2007. Estonija - Hrvatska 0:1
  • 6. 6. 2007. Hrvatska - Rusija 0:0
  • 6. 6. 2009. Hrvatska - Ukrajina 2:2
  • 3. 6. 2011. Hrvatska - Gruzija 2:1
  • 7. 6. 2013. Hrvatska - Škotska 0:1
  • 12. 6. 2015. Hrvatska - Italija 1:1
  • 11. 6. 2017. Island - Hrvatska 1:0