hrvatska-švedska 2:1

[FOTO] Zlatko Dalić na Šveđane krenuo bez klasičnog napadača, ali onda se ukazao džoker Andrej Kramarić i donio Hrvatskoj važnu pobjedu

Bionic
Reading

U dvoboju 3. kola Grupe 3 u A razredu Lige nacija, Hrvatska je u Zagrebu dočekala Švedsku, a pred tek 2020 gledatelja, po iznimno lošem vremenu Hrvatska je upisala pobjedu 2:1.

Uzdrmana s dva teška poraza na startu natjecanja u Ligi nacija (op.a .od Portugala i Francuske), a potom i objavom Ivana Rakitića kako napušta reprezentaciju, izbornik Zlatko Dalić tražio je nova rješenja i igrače koji bi trebali Hrvatskoj osigurati ostanak u Ligi A ovog Uefinog natjecanja.

U tu svrhu Dalić je iskoristio i prijateljski okršaj protiv Švicarske tijekom tjedna, kada su se zanimljivima pokazali neki igrači.

Ipak, protiv Švedske, u trećoj službenoj utakmici ove dvije reprezentacije, Dalić se odlučio igrati dosta opreznije. Jer u početnih 11 nije bilo ni jednog klasičnog napadača, a od novih igrača na terenu su bili tek Uremović i Melnjak. Prilično neobično, kada znamo da je Ante Budimir u okršaju protiv Švicarske zadovoljio sve.

No, izbornik je taj koji ima najbolji uvid u stanje igrača i odgovara za rezultat.

Što se igre tiče, Hrvatska je s obzirom na broj veznjaka, ali i njihovu klasu, kontrolirala igru, ali konkretnije i opasnije situacije pred golom švedskog vratara Robina Olsena u prvih 19 minuta nismo vidjeli. Tek tada je Luka Modrić prvi puta zaprijetio, ali i to je bio udarac s distance.

Šveđani su također uzvratili udarcem iz daljine preko Kuluševskog, ali Livaković je unatoč činjenici da je bio mokar 'k'o miš', i smrznut, ostao dovoljno koncentriran i zaustavio taj udarac.

Kako je vrijeme odmicalo, Hrvatska je igrala brže i povezanije, no opasnost po Olsena stigla je opet udarcima iz daljine. Pucali su Perišić i Vlašić.

I onda je nakon jedne prave, pa gotovo malonogometne akcije, Nikola Vlašić je lijepim prizemnim udarcem u 32. minuti donio vodstvo Hrvatskoj 1:0. Modrić je presjekao jednu loptu, poslao je do Perišića, ovaj pak do Brekala, a sve je zaključio Vlašić. Briljantna akcija!

  • +33
Hrvatska - Švedska, UEFA Liga nacija, 11.10.2020. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Šveđani su se orijentirali na kontranapade, a jedan takav imali su u zadnjim sekundama prvog poluvremena, no na sreću naših Kuluševski je bio neodlučan, pa se naša obrana ipak uspjela vratiti na vrijeme i spriječiti moguću neugodnost za Livakovića.

U drugi dio oba su izbornika ušli s istim sastavima, a kako je kiša sve jače padala, onda je Dalićeva odluka da ima puno brzih i laganih igrača, na sve klizavijem terenu, imala smisla.

Na samom startu nastavka utakmice Kovačić se našao prilici, Šveđani su uzvratili u 50. minuti, kada se Lovren podmetnuo pod jednu loptu pa su gosti tražili i penal zbog navodnog igranja rukom.

Dvije minute kasnije, Melnjak je pokrenuo jednu akciju, nakon koje se dobra prilika otvorila Brekalu, ali njegov je udarac Olsen uspio gurnuti u korner.

Šveđani su u drugom dijelu zaigrali nešto otvorenije, pa su i njihovi izleti pred Livakovića bili češći. Isak je u 56. minuti bio u jednom zračnom duelu s našim golmanom, ali Livaković je izašao kao pobjednik.

Dalić u 61. minuti radi prvu promjenu, a umjesto Kovačića na teren je poslao Pašalića, a samo 30-tak sekundi kasnije Perišićev je udarac već išao prema mreži, ali Olsen je uspio krajnjim naporom loptu izbiti u korner.

Promjenom je uzvratio i švedski izbronik Jan Andersson, izvadivši Isaka, a uvevši Claessona.

I baš kao nakon naše promjene, tako je i švedska rezultirala ekspresnom prigodom, ali koja je završila i golom. Marcus Berg je u 67. minuti pogodio za 1:1.

Taj je pogodak dao krila gostima, koji su dvije minute kasnije skoro stigli do potpunog preokreta.

Naravno, primljeni pogodak, odnosno rezultat koji nam nije odgovarao, natjerao je Dalića da u igru pošalje nove snage. Bili su to Domagoj Bradarić, ali i Andrej Kramarić, oko čijeg je zdravlja proteklih dana bilo dosta upitnika.

A dok su naši hvatali konce igre s novim igračima, Claesson je još jednom zaprijetio hrvatskom golmanu.

I koliko je Dalićev potez bio dobar uvjerili smo se u 84. minuti, Perišić je dobio dugu loptu od Ćalete-Cara, te je ušao u 16-erac. Bio je čak u prilici i sâm pucati, no nesebično je dodao Kramariću, kojem nije bilo teško pogoditi za vodstvo Hrvatske 2:1. Vrlo brzo nakon te asistencije, Perišić je izašao, a umjesto njega ušao je Bruno Petković.

Tako je Dalić još jednom pokazao da 'ima nos' za pravovremene zamjene, s time da se nadamo da ovih 15-tak minuta nisu dodatno zakomplicirale Kramarićevo stanje te da će napadač Hoffenheima, koji igra u životnoj formi, na raspolaganju biti i za tri dana (srijeda 20.45 sati), kada u Zagreb dolaze Francuzi.

HRVATSKA – ŠVEDSKA 2:1 (1:0)

Strijelci: 1:0 Vlašić (32'); 1:1 Berg (67'), 2:1 Kramarić (84')

Gledatelja: 2020

Sudac: John Allan Beaton (Škotska)

HRVATSKA: Livaković - Uremović, Lovren, Ćaleta-Car, Melnjak (od 74. Kramarić) - Brozović – Kovačić (od 61. Pašalić), Modrić, Vlašić – Brekalo (od 74. Bradarić), Perišić (od 85' Petković)

ŠVEDSKA: Olsen; Lusting, Lindelof, Jansson; Augustinsson; Kuluševski, Olsson, Ekdal (od 83. Larsson), Forsberg; Isak (od 66. Claesson), Berg