LIGA PRVAKA

Zenitu mala prednost uoči uzvrata s Benficom

15.02.2012 u 20:38

Bionic
Reading

Ruski Zenit na svom je travnjaku pobijedio portugalsku Benficu s 3:2 i tako stekao minimalnu prednost uoči uzvrata 6. ožujka u Lisabonu

U prvoj utakmici osmine finala nogometne Lige prvaka Zenit iz Sankt Peterburga na svom stadionu Petrovski svladao Benficu sa 3:2 (1:1).

Iako je nastupio bez nekoliko vrlo važnih igrača koji su ozlijeđeni ili bolesni, Zenit je u prvoj službenoj utakmici koju je odigrao ove kalendarske godine ostvario lijepu pobjedu uoči uzvrata u Lisabonu. Ovo je Zenitu bila prva utakmica u povijesti u nokaut-fazi Lige prvaka.

Uoči ovog poraza, Benfica je izgubila samo jednu od 24 utakmice u Ligi prvaka u kojoj je povela. Dogodilo se to protiv Manchester Uniteda u prosincu 2006. godine. Ovoga puta se ta priča ponovila.

Benfica je, naime, došla u vodstvo u 20. minuti. Cardozo je pucao iz slobodnog udarca, vratar Zenita Ževnov je odbio loptu, ali točno na nogu Maxiju Pereiri, kojem nije bilo teško iz blizine poentirati.

U 27. minuti, domaćini su izjednačili. Nakon centaršuta Hubočana s lijeve strane, Roman Širokov je lijepim udarcem iz voleja pospremio loptu u mrežu.

U 71. minuti, domaćini su poveli nakon spektakularne akcije. Keržakov je krasno petom s desne strane proigrao Bistrova, ovaj je iz prve ubacio pred gol gdje je Sergej Semak, leđima okrenut golu, petom proslijedio loptu u gol!

Paragvajski reprezentativni napadač Benfice Oscar Cardozo pogotkom iz blizine u 87. minuti nakon gužve pred golom domaćina izjednačio je na 2:2.

No, samo malo kasnije, na scenu je još jednom stupio 30-godišnji Roman Širokov. Iskoristio je traljavu intervenciju Maxija Pereire u kaznenom prostoru Benfice, prihvatio loptu te iskosa s desne strane zabio za svoj drugi gol na utakmici, a peti ove sezone u Ligi prvaka, vrijedan pobjede 3:2 domaćina.

Benfici, tako, na kraju nije pomoglo što je i u 33. službenoj utakmici ove sezone zabila barem jedan gol, da izbjegne poraz, prvi u Ligi prvaka ove sezone. Ipak, i ovaj rezultat joj ostavlje realne šanse da u uzvratu u Lisabonu izbori plasman među osam najboljih.

Zenit: Ževnov - Anjukov, Bruno Alves, Lombaerts, Hubočan - Denisov, Zirjanov (Semak, 46) - Širokov - Kanunikov (Bistrov, 66), Keržakov, Fajzulin (Rosina, 90)
Benfica: Artur - Maxi Pereira, Luisao, Garay, Emerson - Gaitan (Miguel Vitor, 90+1), Matić, Cardozo, Witsel, Cesar (Nolito, 76) - Rodri (Aimar, 30)