ANALIZA KOLA

Željko Kopić o prvim potezima Igora Bišćana, ali i propustima Hajdukove obrane

10.04.2023 u 09:35

Bionic
Reading

Iza maksimirskog prvoligaša buran je tjedan. Nakon ispadanja iz Kupa, smijenjen je Ante Čačić, a Igor Bišćan u jednoj je treningu morao 'probuditi' momčad. Hajduk se nadao da bi mogao iskoristiti krizu Modrih, ali ni na Poljudu ne mogu biti presretni igrom. Zato se Gorica vraća u konkurenciju za ostanak među najboljih hrvatskim klubovima

U analizi utakmica 28. kola SuperSport Hrvatske nogometne lige opet nam je pomogao trener velikog iskustva, koji je vodio i Dinamo i Hajduk, 45-godišnji Željko Kopić. Pročitajte kako je on vidio rasplete na tih pet ogleda.

LOKOMOTIVA – DINAMO 1:2

Najzanimljivija utakmica kola igrala se u Kranjčevićevoj ulici. Dinamo je nakon zadnjih šest utakmica u kojima je ostvario svega jednu pobjedu, te ispao iz Kup natjecanja na utakmicu protiv Lokomotive došao s novim trenerom, bivšim kapetanom i jednim od najtrofejnijih igrača kluba, Igorom Bišćanom, koji je imao jako malo vremena za samu pripremu utakmice.

Međutim, treba napomenuti kako je Ljubičić započeo utakmicu na poziciji veznog igrača u paru sa Mišićem, a ispred njih je, kao ofenzivni vezni djelovao Martin Baturina, dok je na poziciji lijevog bočnog započeo Mauro Perković. Ono što se moglo iščitati je kako su Modri jako dobro ušli u utakmicu, agresivno, s jakim pritiskom na igrače Lokomotive.

Međutim Lokosi su još jednom pokazali kako znaju i mogu igrati kvalitetan nogomet te su uspijevali igrati protiv Dinamovog presinga.

  • +32
Lokomotiva - Dinamo, 28. kolo SuperSport HNL-a, 2022/23. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Mislim kako će baš inzistiranje na presingu, sa puno intenzivnih akcija biti smjer kojim će ići Bišćan, te će inzistirati na toj ideji igre u fazi obrane, kako bi loptu oduzimali što bliže protivničkom golu. Dinamovci su u otvaranju utakmice uglavnom prijetili preko Špikića, ali je prva povela Lokomotiva preko Aliyua u 35 minuti.

Nakon primljenog pogotka, do kraja poluvremena modri su pokušavali još jače pritisnuti i prenijeti igru bliže protivničkom golu, ali nisu uspjeli doći do pogotka. Početkom drugog poluvremena Bišćanovi igrači su ubacili u još jednu brzinu više, te nakon malonogometne akcije, na asistenciju Drmića poentirao je Ivanušec.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

Nakon toga je i Šutalo imao izvrsnu priliku koju brani Čavlina. Međutim, i Lokomotiva ponovno ima izvanrednu priliku preko izvrsnih Stojkovića i Kačavende nakon odlično razigranog kontranapada. I onda, nakon slobodnog udarca Bulata, Menalo izvrsno reagira i donosi Dinamu tri boda na premijeri Igora Bišćana na modroj klupi.

Pred sam kraj utakmice Livaković izvrsno reagira na udarac Šotičeka, nakon čega Tuci prebacuje okvir gola. Do kraja utakmice Dinamo uz dosta sreće dolazi do tri teško ostvarena ali zaslužena boda. Lokomotiva je ponovno odigrala jako dobru utakmicu, kako sa aspekta kvalitete igre, tako i sa taktičkog i energetskog aspekta.

Ponovno su ostali bez bodova protiv Dinama kao i u svim utakmicama ove sezone, iako su bili jako blizu kao i u prethodnim utakmicama ova dva suparnika. Za Dinamo, ono najbitnije je kako su prekinuli niz loših rezultata i sa novim trenerom na klupi Igorom Bišćanom došli do tri važna boda koja ih udaljavaju od prvog pratitelja na velikih devet bodova prednosti.

>> Hrvatski nogomet samo na MAXSport kanalima!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na MAXSport 1 i MAXSport 2 kanalu na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

HAJDUK – ISTRA 2:2

Ova utakmica me podsjetila na utakmicu iz 2018.godine kada sam bio trener Hajduka, te smo pobjedom protiv Istre došli vodećem Dinamu na šest bodova razlike. Do pred sam kraj utakmice i tada je bilo 2:2, ali smo ipak uspjeli doći do tog trećeg pogotka i to na način da je gol za 3:2 zabio u posljednjim trenucima sudačke nadoknade vratar Karlo Letica za veliko slavlje na Poljudu.

Ovog puta Bili nisu uspjeli doći do tri toliko značajna boda, ponajviše zbog grubih pogrešaka u zadnjoj liniji. Otvaranje utakmice od strane Hajduka bilo je izvrsno, na asistenciju Livaje pogodio je Mlakar. Međutim, Istra zabija dva pogotka i potpuno okreće rezultat na svoju stranu. Prvo Hujber zabija gol, u situaciji gdje je izostao kvalitetan izlazak u blok igrača zadnje linije Hajduka, a nakon toga prekrasnim pogotkom poentira i Bakrar u situaciju protiv dva Hajdukova središnja braniča.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

Do kraja poluvremena ponovno zabija Mlakar za neodlučeni rezultat na poluvremenu. I onda na samom početku drugog poluvremena Hajduk ostaje s igračem manje kada Borevković dobiva crveni karton, te za domaćine situacija postaje sve teža.

Do kraja utakmice i Marešić iz Istre dobiva drugi žuti karton, nakon čega su igrači Hajduka na sve načine pokušavali doći do trećeg pogotka ali nije išlo, ostao je rezultat iz drugog poluvremena. Ponovno je zaostatak za Dinamom velikih devet bodova.

U srijedu je na rasporedu polufinale Hrvatskog kupa protiv Belupa u Koprivnici i sigurno kako je ta utakmica od iznimnog značaja za trenera Leku, igrače i navijače Hajduka. Istra je došla do vrijednog boda s kojim su i dalje u igri za treće mjesto koje vodi u europska natjecanja.

SLAVEN BELUPO – VARAŽDIN 1:1

Susjedski derbi puno bolje su otvorili domaćini i već u drugoj minuti nakon izvrsne solo akcije prijeti Ante Crnac. Ako nije poentirao iz prve prilike, onda jest iz druge, u 12.minuti je doveo domaćine u vodstvo. Do kraja poluvremena gledali smo dvije izjednačene ekipe, a onda u drugom poluvremenu Varaždinci preuzimaju inicijativu i sve više kontroliraju razvoj događaja na terenu, dok se Slaven orijentirao na brze i opasne kontranapade.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

Kako se utakmica bližila kraju Varaždin je sve više gospodario terenom, dominirao kroz posjed lopte, ali je najveću priliku za pogodak imao Krstanović koji u 76. minuti nije iskoristio veliku prigodu za 2:0, I onda, kada su Slavenaši već imali u džepu bodove koji ih vode na treće mjesto na tablici u 90'+6 'hladan tuš'.

Iz zadnjeg ubačaja pred gol Varaždinci dolaze do boda pogotkom Nike Domjanića i tako se s dva uzastopna gostovanja vraćaju neporaženi, i dolaze na visoko treće mjesto koje dijele sa Osijekom i Rijekom.

RIJEKA – ŠIBENIK 1:0

Prije svega, čestitke nogometašima Šibenika i treneru Damiru Čanadiju na ulazk u finale SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa. Nogometaši Rijeke su vrlo dobro otvorili utakmicu, dominirali tijekom cijelog prvog poluvremena, ali su se Šibenčani vrlo organizirano branili.

Pokazali su maksimalno natjecateljskim pristupom od samog početka utakmice, kako su na Rujevicu došli po pozitivan rezultat i bez obzira na posjed lopte koji je bio izražen u korist domaće ekipe uspjeli su do poluvremena sačuvati mrežu netaknutom.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Međutim, na samom početku drugog poluvremena Matija Frigan nakon prekrasne minijature postiže odlučujući pogodak na utakmici i ponovno svojoj momčadi donosi tri boda s kojima se Rijeka izjednačila na trećem mjestu prvenstvene ljestvice.

Do kraja utakmice oba trenera napravila su svih pet izmjena, gledali smo vrlo dinamičan nogomet u kojem su Šibenčani pokušavali doći do izjednačenja, ali je u konačnici završilo sa tih 1:0, i zasluženom pobjedom Riječana.

GORICA – OSIJEK 2:0

Utakmica koja je imala veliki ulog za obje ekipe. Domaćini su tražili bodove koji bi ih maksimalno približili Šibenčanima u borbi za ostanak, dok su gosti iz Osijeka tražili način kako prekinuti svoj crni niz bez pobjede. Zadnju pobjedu ostvarili su baš protiv Gorice na domaćem terenu rezultatom 2:0. Igrači Željka Sopića promatrajući svih 90 minuta bili su bolji suparnik, uzvratili im jednakim rezultatom i došli su do velika tri boda.

Prvo poluvrijeme je izvedbom bilo loše, sa jako puno nervoze i pogrešaka na oba dvije strane. Ipak, Osječani su bili nešto konkretniji, kreirali su dvije dobre situacije pred golom Banića, preko Lovrića i Caktaša. Ipak, do poluvremena nije bilo promjene rezultata. Kako je utakmica odmicala, igrači Gorice bili su sve bolji i na kraju su zasluženo slavili sa dva gola Kristijana Fućaka, koji je u Gorici na posudbi iz Osijeka.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

Energija s kojom je domaćin igrao drugo poluvrijeme, odličan rezultat koji su ostvarili i približavanje Šibeniku na četiri boda su zasigurno odlični preduvjeti za dobru atmosferu u ekipi i najbolja moguća priprema za utakmicu sezone koju igraju sljedeće kolo u Šibeniku.

Osječani su ekipa sa najlošijim učinkom u posljednjih deset kola SuperSport HNL, ali još uvijek drže treće mjesto. Sljedeće kolo su domaćini Lokomotivi i imaju još jednu priliku za preokrenuti situaciju u svoju korist i malo odmaknuti svojim konkurentima u borbi za plasman koji vodi u europska natjecanja.