DVA KUTA GLEDANJA

Zbog ovoga, Dinamu i Mamićima (ne) ide palac gore!

06.08.2014 u 13:13

Bionic
Reading

Nakon što je prošlo tri kola MAXtv Prve lige i nekoliko utakmica Lige prvaka, mogu se napraviti prve procjene Dinamove kadrovske i transfer politike. Na našem su portalu Tribina.hr dva analitičara iznijela oprečne stavove. S kojim se slažete?

Korisnik Losovius smatra da je bilo pogrešaka i nedorečenosti, ali da prijelazni rok i kadrovska politika zaslužuju 'palac gore':
Jedini kriterij kojeg uzimam pri evaluaciji (bez predrasuda) je da li su za određenu cijenu dobili veću ili barem jednaku kvalitetu, pritom uzevši u obzir veličinu i staturu kluba. Ako se uzme u obzir da su u klub stigli redom Eduardo, Sigali, Machado, Pjaca, Wilson i netom otišli Radonjić, a da se potrošilo oko sedam milijuna eura, rezultat mora biti zadovoljavajuć. Krenimo igrača po igrača…

Analiza uspjelih kupovina

Tekst je samo isječak cijele analize. Pregled i ostalih Dinamovih kupovina, pogledajte OVDJE.

Eduardo je odmah pokazao da daje Dinamovoj zadnjoj liniji nešto što dugo vremena nije imala, a to je dodatna sigurnost. To je ustvari i najveća kvaliteta koju vratar može imati, a ako izuzmemo utakmicu protiv Lokomotive, Dinamo dosad nije primio niti jedan pogodak u prvenstvu ili Ligi prvaka. Pokazao je da je dobar u istrčavanjui refleksnim reakcijama, solidan na crti te malo neodlučan na visokim loptama, ali kada se uskladi s obranom i to bi se moralo popraviti. U dobrim je vratarskim godinama i mogao bi rješenje za slijedećih nekoliko sezona.

Machado je vjerojatno najbolja, iako i najskuplja kupovina. Upoređivati njega sa Sammirom i nema nekog smisla, jer je Portugalac drugačiji tip igrača. Vrlo je polivalentan, sudjeluje u fazi obrane, dobro razumije igru i čita kretnje, a prema naprijed je dao brzinu više što se tiče distribucije lopte i protočnosti napada. Sve se to vidjelo – pogotovo protiv Aalborga… Nikada neće biti posebno atraktivan igrač, ali svojim prisustvom u veznom redu diže razinu svih ostalih zbog spomenutih elemenata igre. Igrač koji čini razliku i diže razinu ekipe, stoga i dobra kupovina.

Iako neka kadrovska pitanja (bekovska pozicija, napadač…) nisu riješena niti adekvatno niti na vrijeme, činjenica da je Dinamo doveo podosta novih igrača koji su momčad ipak podigli u mnogim elementima nogometne igre. Zbog toga, unatoč i dalje postojećim nedostatcima, kadrovska i transfer politika zaslužuje – PALAC GORE…


S druge strane, 'palac dolje' za Dinamo daje Mac316, koji misli kako su u Dinamu ili nestručni ili su posrijedi neki čudni poslovi:
Dejan je moderan napadač koji je vrlo jak u duelu i čvrst, a voli i sudjelovati u igri te puno radi za ekipu. U stilu koji mi igramo, s krilima i špicom u sredini, sam siguran kako će se dobro snaći. Dulje vrijeme smo ga pratili, zabio je dosta golova, ali osim golova i dobro igrao tako da smo se odlučili za ovaj potez'.

Citat s kojim započinjem tekst je izjava Zorana Mamića od 30.5. ove godine, dakle, prije nešto više od dva mjeseca. Po načinu dikcije može se zaključiti da Zoran Mamić govori u funkciji Dinamovog sportskog direktora i jasno daje do znanja da je Radonjić detaljno skautiran i da je on kao odgovorni procijenio da ima kvalitetu za Dinamo. Danas, dva mjeseca kasnije, isti taj Zoran Mamić, ali ovaj puta u funkciji trenera Dinama, otpisuje tog istog Radonjića i vraća ga na posudbu u Istru.

U čemu je još Dinamo pogriješio?

Odgovor na to pitanje, od istog autora, te razlog zašto je Dinamo radio velike pogreške, pročitajte OVDJE.

Ima još. Dinamo trenutno u kadru ima pet stopera za kojeg se svakog kleo da je spas za obranu. Addy, Taravel, Sigali, Šimunović i Šimunić, to je kvintet tvrđava kraj kojih bi Dinamo morao biti neprobojan. Svi su dobili masne ugovore, svi su skrašeni u Maksimiru koliko žele, a prva rečenica iz maksmirskih ureda je da trebaju još jednog stopera. Šestog stopera? Priprema li Zoki revoluciju taktike sa postavom 6-2-2 ili nešto slično? Možda je u tome tajna neulaganja u desnog beka, možda će Dinamo zaigrati bez beka, a sa više stopera?

Jer ne vidim čemu kraj toliko 'kvalitete' na stoperima zazivati kupnju još jednog? Osim ako skautska služba i sportski direktor ponovno nisu krivo procijenili, ali to je takvim asevima nemoguće predbaciti. Istina, Addy i Taravel su aut već dugo i pitanje kad će se vratiti, ali tko je uopće kriv da se novopridošli skupo plaćeni igrači toliko ozljeđuju? Kako to da se ozljede ne dogode igračima kao Pjaca ili slični, igračima koji su dugo svima na oku, a uvijek ili skoro uvijek nešto ne valja s egzotičnim pojačanjima koja se predstavljaju kao velika imena? Da sam zloban čovjek, predvidio bih da i Sigali neće dugo, unatoč pedigreu koji je prikazan kao 'skoro pa argentinski reprezentativac'.