giro d'italia

Zbog koronavirusa otkazana jedna od najpoznatijih svjetskih biciklističkih utrka

13.03.2020 u 17:19

Bionic
Reading

Organizatori Gira d'Italia, prve od tri biciklističke Grand Tour utrke, u petak su objavili da su prisiljeni odgoditi natjecanje najboljih biciklista svijeta koje je trebalo biti održano u svibnju (9. - 31.5.), zbog utjecaja pandemije koronavirusa

Tvrtka RCS Sport, koja organizira Giro i najpoznatije klasične utrke po Italiji koje su već ranije otkazane, vijest o odgodi je objavila nakon što je mađarska Vlada obznanila da otkazuje start Gira. Naime, ovogodišnje izdanje je trebalo krenuti iz Budimpešte, a u Mađarskoj su trebale biti vožene prve tri etape.

Mogući novi datum održavanja talijanske Grand Tour utrke neće biti obznanjen prije 3. travnja, kad u Italiji istječe rok iz dekreta o karanteni, a odluka će biti donijeta nakon konzultacija s talijanskom Vladom i međunarodnim sportskim institucijama.

Predsjednik Međunarodne biciklističke udruge (UCI) David Lappartient prije dva dana je izjavio da bi otkazivanje Gira i Tour de Francea bilo pogubno za biciklizam pa je za očekivati da će organizatori dati sve od sebe kako bi se najveće biciklističke utrke održale.

RCS Sport je zbog pandemije koronavirusa i iznimno teškog stanja u Italiji već bio prisiljen otkazati jednodnevne i etapne utrke Milan - San Remo, Tirreno - Adriatico, Strade Bianche i Giro di Sicilia, koje su pod njegovom ingerencijom.

Biciklisti su još uvijek jedni od rijetkih aktivnih sportaša, iako su u Belgiji otkazane sve utrke koje su trebale biti održane u ožujku. U tijeku je etapna etapno natjecanje Pariz - Nica, ali se održava bez nazočnosti gledatelja. U petak se zbog straha od širenja koronavirusa iz utrke povukla momčad Bahrain-McLaren, a u četvrtak je donešena odluka da će subotnja, sedam etapa biti posljednja. Utrka je trebala završiti u nedjelju, etapom koja je trebala startati i završiti u Nici.

U međuvremenu su u Francuskoj zabranili održavanje događanja s više od sto ljudi pa se predviđa da će utrka završiti s današnjom, šestom etapom.