ZŠS UKAZUJE NA KRIVCE

Zagrebački sport u financijskoj blokadi!

23.03.2013 u 07:01

Bionic
Reading

Apsolutnu nacionalnu sportsku euforiju izazvanu nogometnim ogledom sa Srbijom u Zagrebačkom sportskom savezu su iskoristili za objavu informacije kako se svim klubovima i sportašima u gradu do daljnjega ukidaju sve financijske donacije. Lopticu odgovornosti uručuju gradskim čelnicima, a njihov proglas prenosimo u cijelosti

Grad Zagreb preko Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport uskraćuje financijska sredstva zagrebačkim športskim klubovima i športašima. Športski program u gradu Zagrebu je u potpunosti blokiran, športaši nisu dobili svoje stipendije, treneri i športski dužnosnici svoje plaće, a daljnja provedba športskih programa je upitna

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić je blokirao zagrebački šport, a razloge je naveo u pamfletu koji je, 16. ožujka 2013. godine, novcem poreznih obveznika, objavio u sredstvima javnog priopćavanja. Ovom priliko želimo Vas izvijestiti da se gospodin pročelnik služi neistinama kako bi ponovo preuzeo kontrolu nad Zagrebačkim športskim savezom (ZŠS).

Dovoditi trenutno vodstvo ZŠS-a u vezu sa anomalijama i nelogičnostima prisutnim u zagrebačkom športu potpuno je deplasirano. Sve anomalije rezultat su sprege Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport na čelu s gospodinom Lovrićem i bivšeg vodstva ZŠS-a. Svi poznavatelji športa u Zagrebu uvjerili su se prije 9 mjeseci da je Skupština ZŠS-a, upravo zbog prakse bahatog i netransparentnog trošenja gradskog proračunskog novca, oduzela povjerenje tadašnjem vodstvu ZŠS-a i izabrala nove predstavnike.

Stoga koristimo i ovu priliku da odgovorimo kako nije istina da ZŠS povećava broj zaposlenih, nije istina da ZŠS troši na skupa i bespotrebna putovanja, službene automobile, izdaje neprimjerene i iznimno visoke plaće pojedincima… Istine potkrijepljene činjenicama su sljedeće:

Istina je da je iznos za plaće djelatnika u športu jasno određen Programom javnih potreba u športu Grada Zagreba, koji je Skupština ZŠS-a usvojila, Gradski ured odobrio i poslao Skupštini Grada na usvajanje. Istina je da broj zaposlenih u ZŠS-u nije povećan, te da je prosječna plaća zaposlenih u ZŠS-u 6,409.58kn. Istina je da ni predsjednik ni glavni tajnik ZŠS-a ne voze službene automobile, već da su službeni automobili koje su vozili bivši predsjednik i glavni tajnik dani na korištenje najboljim sportašima Grada za 2012. godinu.

Istina je da od prvog siječnja 2013. godine, temeljem novih „Uputa za financijsku realizaciju programa u financijskom planu ZŠS-a, u kojima participiraju gradski savezi i klubovi“ , ZŠS više ne odobrava paušalno trošenja novaca za odabrane sportske udruge i pojedince. Usvojenim dokumentom jasno se definiraju načini apliciranja, odobravanja i trošenja financijskih sredstava iz budžeta Javnih potreba u sportu Grada Zagreba, a sve s ciljem transparentnosti i namjenske uporabe javnog novca za potrebe razvoja športa.

Istina je da je Upravni odbor ZŠS-a trenutne prostore u kojima se nalaze stručne službe i savezi ZŠS-a, a koji su bili ugovoreni 2007. na pet godina s automatskim produženjem za još pet godina, uspio raskinuti vještinom dobrog pregovaranja, te za isti poslovni prostor postići uštedu od 2.589.452,81 kuna godišnje, odnosno 13.000.000 kuna u odnosu na prethodni ugovor za najam prostora.

Istina je da je kulminacija problema u zagrebačkom športu dosegla vrhunac u 2011. godini, kada pročelnik Gradskog ureda Ivica Lovrić doznačuje direktno sebi, Ivici Lovriću kao predsjedniku KK Cibona, ukupno 23.181.616,02 kuna. Jednako paradoksalno, a s ciljem da se zadovolji forma, Ivica Lovrić, kao predsjednik KK Cibona, Ivici Lovriću, pročelniku Gradskog ureda, podnosi izvještaj za pravdanje utrošenog novca. Unatoč opetovanim zahtjevima ZŠS-a i Odbora za obrazovanje i šport Skupštine Grada, izvješće o namjenskom trošenju ovog novca poreznih obveznika nikad nije izišlo iz Gradskog ureda. Na isti je način 2009. odobrena kupnja 27 službenih automobila i odobreno podizanje kredita bez javne nabave, a koji će još dugo vremena opterećivati i kočiti razvoj zagrebačkog športa. Štoviše, cijela lakrdija izvedena je tako da je svim gradskim sportskim savezima uskraćeno 42% (pet dvanaestina) predviđenog i na Skupštini odobrenog budžeta, športašima uskraćene stipendije, a trenerima i zaposlenicima višestruko smanjene plaće.

Istina je da je to način funkcioniranja u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport te da se takvom nepotizmu treba stati na kraj! Istina je da će problemi i dugovi nastali u dosadašnjem mandatu gospodina Lovrića još dugo gušiti zagrebački šport, te da ćemo mi, trenutni Upravi odbor ZŠS-a, nastojati provesti sve nama dostupne mjere kako bismo smanjili učinjenu štetu.

Nadalje, važno je istaknuti da slijedom gore navedenih činjenica, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport krši sljedeće odredbe:

- Zakon o športu, članak 76. stavak 5.
- Zakon o proračunu, članak 55. stavak 1. I 4.
- Zakon o fiskalnoj odgovornosti, članak 7. stavak 1.
- Odluku o izvršenju Proračuna Grada Zagreba, SG 18/2012, članak 21.

Time se prouzročila direktna šteta zagrebačkom športu, kao i zagrebačkom proračunu temeljem preuzetih ugovornih obveza ZŠS-a .

Sa štovanjem,

Upravni odbor Zagrebačkog sportskog saveza

Branimir Bašić, predsjednik
Tomislav Karlo, dopredsjednik

Članovi:

Mario Baić
Mirko Bašić
Milan Janković
Vesna Kadić Komadina
Ivan Knežević
Marko Kujundžić
Anto Nobilo
Marijan Pilaš
Franc Regina
Vedran Režić
Damir Vrbanović